Duurzaam op de fiets: alles over de Sun Trip

Deelnemer en ORTLIEB fan Dirk Huyghe aan het woord

Afgelopen zomer deed Dirk Huyghe voor de vierde keer mee aan de Sun Trip, een mooi en duurzaam initiatief dat sporters, techneuten en backpackers samenbrengt om hun krachten te bundelen en hun machines op de proef te stellen. Tijdens de Sun Trip fietste Dirk 11.400 kilometer op zonnekracht, op een solar bike, door heel Europa. Om zijn geweldige reis tot een goed einde te brengen, heeft ORTLIEB hem voorzien van een complete set fietstassen. We spraken Dirk na afloop van zijn vierde Sun Trip. Benieuwd naar wat hij te zeggen heeft? Je leest het hieronder.

Leuk om vooraf te melden: Dirk is de enige deelnemer die aan alle vier edities van de Sun Trip heeft deelgenomen. Hierdoor heeft hij al meer dan 50.000 kilometer op een solar bike afgelegd, een wereldrecord! Uiteindelijk is hij als eerste Belg in het klassement geëindigd op de zesde plaats, een unieke prestatie.

Dirk, kun je ons vertellen wat de Sun Trip precies is?
‘De Sun Trip is een internationale rally waarbij de deelnemers zich verplaatsen op een e-bike in combinatie met zonnepanelen, waarmee de accu wordt opgeladen. Doorgaans gaan de deelnemers van punt A naar punt B, maar vanwege corona is dit jaar gekozen voor een ronde door Europa met vijf verplichte checkpoints’.

Wat zijn de voordelen van een solar bike ten opzichte van een gewone fiets?
‘Met een solar bike kun je grote afstanden afleggen, tot wel het dubbel van de afstand die je met een gewone fiets aflegt. Daarnaast ben je met een solar bike onafhankelijke van het elektriciteitsnet, je hebt als het ware je eigen energiecentrale bij je. Reizen in combinatie met wildkamperen is dus perfect mogelijk. Met een solar bike geniet je van totale onafhankelijkheid en vrijheid! Naar mijn idee zijn solar bikes ook een prachtige oplossing voor het woon-werk verkeer en de files, maar natuurlijk ook voor het gebruik van duurzame en hernieuwbare energie. Stel je voor: je gaat naar het werk met een snelle e-bike en laat deze gedurende de dag in de zon opladen. Na je werk fiets je met een volle accu, opgeladen zonder hulp van het elektriciteitsnetwerk, naar huis. No fuel and free, hoe geweldig is dat?’

Kun je ons kort uitleggen wat de spelregels van de Sun Trip zijn?
‘De organisatie bepaalt alleen de vertrek- en aankomstplaats en ook dit jaar de vijf verplichte checkpoints. Je bepaalt dus zelf de dagafstand, de route, de snelheid en waar je gaat overnachten. Er is vrijwel geen logistieke ondersteuning van de organisatie, je moet dus je eigen plan trekken en bent op jezelf aangewezen. Alle deelnemers fietsen op eigen kracht, met een duwtje in de rug van de elektrische motor die door zonnepanelen wordt aangedreven. Bij mijn solar bike is de verhouding ongeveer 60% fysieke kracht en 40% kracht van de elektrische motor, mits er natuurlijk genoeg zon is. Via de website van de Sun Trip zijn alle deelnemers te volgen’.

Kun je ons wat vertellen over je ORTLIEB tassen?
‘Al 30 jaar ben ik een fervent fietsreiziger en al die tijd heb ik gebruikgemaakt van de fietstassen van ORTLIEB. Nog nooit heb ik er problemen mee gehad, laat staan tekortkomingen vastgesteld. Ook dit jaar heeft mijn materiaal het zwaar te verduren gehad, tijdens zware regen- en zelfs hagelbuien. Geen enkele keer is er water in mijn tassen gekomen. Mijn tassen zien er nog steeds tiptop uit en zijn in perfecte staat. Opnieuw een bevestiging van de kwaliteit van ORTLIEB! Leuk om te vertellen: mijn vrouw gebruikt nu nog steeds de ORTLIEB tassen op haar fiets om boodschappen te doen die ik destijds gebruikte voor mijn fietsreizen en die al meer dan 20 jaar (!) oud zijn. Nog steeds kunnen ze het aan, ook al worden ze regelmatig volgestopt met zware etenswaren’.

Wij feliciteren Dirk met het voltooien van deze fantastische uitdaging!