De 'Ortovox Wool Promise'

Optimale betrokkenheid bij eerlijke wol

Sinds 1988 draait het bij de kleding van Ortovox allemaal om wol. De bescherming van mensen en dieren is de centrale focus van alle activiteiten van het merk. Daarom heeft Ortovox, na twee jaar van praten met boeren, leveranciers en producenten, in 2017 haar eigen standaard op het gebied van wol in het leven geroepen: de Ortovox Wool Promise (OWP). Gebaseerd op de Responsible Wool Standard (RWS), heeft de OWP een nog uitgebreidere benadering. De OWP standaard focust op het welbevinden van dieren, management van boerderijen en land en slacht en transport. Meer dan 60 indicatoren worden regelmatig bij boerderijen gecheckt, door een gecertificeerde en onafhankelijke partij.

De vier beloftes van OWP
Ortovox stelt bij alles wat ze doen de bescherming van dieren, mensen en de natuur centraal. Ze leggen de focus op duurzame landbouw en garanderen dat ze zich actief inzetten tegen mulesing, het wegsnijden van huid rond het achterwerk van een schaap. De vriendelijke relatie van Ortovox met haar boeren is uniek en essentieel, evenals de transparantie van het verhaal achter de producten. Met de OWP doet Ortovox vier belangrijke beloftes:

1. Mulesing-vrije wol
Bescherming van dieren is extreem belangrijk en Ortovox beschouwt dat als een van haar belangrijkste taken. Voor de OWP heeft het merk 64 punten gedefinieerd, die garanderen dat de schapen goed behandeld worden. Een van de belangrijkste punten is dat Ortovox zich ver houdt van praktijken als mulesing, die zorgen voor onnodige pijn en stress.

2. Beschermen van de natuur
Wol is een natuurlijke vezel en daarom een holistisch product. Aarde, water en gras, wol is een onderdeel van de natuurlijke cyclus. De boeren van Ortovox doen op een duurzame manier hun werk, om zo te zorgen voor de meest ideale omstandigheden voor mens en dier. Niet alleen nu, maar ook voor de komende generaties.

3. Persoonlijke relaties
Het was voor Ortovox niet makkelijk om boeren te vinden die volgens OWP te werk wilden gaan. Tegenwoordig is het kleine team van schapenboeren ontzettend toegewijd en sterker dan ooit. De samenwerking met haar boeren is nauw en vriendelijk. Door op deze manier samen te werken kan er een wezenlijk verschil worden gemaakt.

4. Transparant tot aan de bron
Ortovox kan de ontwikkeling van haar producten tot helemaal aan de bron volgen: de schapenboeren in Tasmanië. Transparant zijn en het monitoren van de complexe verdeelketen zijn een echte uitdaging, maar worden tegelijkertijd met liefde gedaan. Voor Ortovox is het ook belangrijk om de mensen te introduceren die er al aan het begin zijn: de boeren, de producenten van schone wol.

Verantwoordelijkheid
Verantwoordelijkheid voor de schapen, transparant zijn voor de consument en blije schapenboeren. In 2012 ontdekte Ortovox Tasmanië als bron van merino wol. Het ruwe materiaal voor de kleding van het merk komt nu van meer dan 60.000 schapen van geselecteerde boerderijen. De OWP zorgt voor de nodige transparantie voor het bedrijf, de winkeliers en consumenten. De wol standaard garandeert dat de productiesystemen op de boerderijen voldoen aan de hoge eisen die Ortovox stelt.