Nieuwe mijlpaal voor Ortovox: de AVABAG LiTRIC collectie

Elektrisch airbag systeem voor lawinerugzakken

Deze winter verstevigt Ortovox haar positie als toonaangevende veiligheidsexpert op het gebied van bergsport met een nieuwe mijlpaal. In samenwerking met het Canadese merk Arc’teryx heeft het bedrijf uit het zuiden van Duitsland een airbag systeem voor lawinerugzakken ontwikkeld dat een nieuwe standaard zet: LiTRIC is elektronisch, lichtgewicht, intuïtief, betrouwbaar, duurzaam, flexibel en 100% geproduceerd in Beieren, Zuid-Duitsland. De AVABAG LiTRIC collectie omvat Touring en Freeride modellen die kunnen worden gecombineerd met het LiTRIC systeem door middel van een modulair zip-on systeem.

Elektrisch = geen cartridges, geen reisbeperkingen
Via USB-C kan het systeem in slechts 25 minuten volledig opgeladen worden. De activatie kan ontelbare keren getest worden, zonder extra kosten. De afwezigheid van een cartridge betekent meer ruimte, geen onnodig gewicht, geen cartridge die afgevoerd moet worden en geen reisbeperkingen.

Met een gewicht van slechts 1100 gram is LiTRIC een van de lichtste airbag systemen op de markt. Dit lage gewicht is vooral te danken aan het slimme ontwerp, de ultralichte airbag en supercondensatoren in plaats van een cartridge.

Makkelijk in het gebruik
De LiTRIC AVABAGS zijn extreem makkelijk te gebruiken. Een LED display op de rugzak toont het laadniveau van het systeem, de beenlus wordt met een carabiner aan een extra lus bevestigd en het ergonomisch verstelbare activatiehandvat met bowdenkabel beschermt door een simpele draai van 180° tegen valse activering. De airbag heeft een inhoud van 150 liter, is gemaakt van een tweelaags materiaal en kan makkelijk in het airbag vak worden opgeborgen. Een nieuw sluitsysteem voorkomt dat het airbag vak opengaat, hoe vol de rugzak ook is.

Betrouwbaar en duurzaam
Het LiTRIC systeem is TÜV gecertificeerd, kan meerdere keren geactiveerd worden en één keer opladen is genoeg voor minstens twee activaties. Als het systeem op ON staat, kan het ongeveer 60 uur gebruikt worden (30 dagen wanneer het is uitgeschakeld), waardoor je meerdaagse tochten kunt maken zonder dat je tussendoor op hoeft te laden. De combinatie van supercondensatoren en een extreem koudebestendige, lichtgewicht lithium-ion batterij van 25 gram garandeert een veilige, hulpbronnenefficiënte werking. Een high-performance compressor vult de airbag in slechts vier seconden.

AVABAG LiTRIC collectie
De Touring modellen zijn perfect voor tourskiën: ontzettend comfortabel, gemaakt van lichtgewichte en robuuste materialen en voorzien van een handige rits en bevestigingen voor een ijsbijl, ski’s, een splitboard en touw. De basis is ook compatible met de Freeride zip-ons.

Dankzij het aansluitende Comfort rugsysteem bieden de Freerider modellen een uitstekende pasvorm en optimale bewegingsvrijheid. De rugzakken zijn onder andere voorzien van bevestigingsmogelijkheden voor ski’s, een snowboard en een ijsbijl en een helmhouder. Het hoofdvak is snel te bereiken en de basis van de rugzak is ook compatible met de Touring zip-ons.

De AVABAG LiTRIC collectie bevat ook de AVABAG LiTRIC Zero 27, een zeer technische rugzak die slechts 1970 gram weegt. Bij deze rugzak ligt de focus op het essentiële: minimaal gewicht, maximale veiligheid. Dit model biedt niet alleen genoeg opbergruimte, maar ook verschillende belangrijke features, waaronder de mogelijkheid voor een drinksysteem en bevestigingsmogelijkheden voor ski’s, ijsbijlen en stokken. De Zero 27 is niet compatible met de zip-ons.

Het Ortovox zip-on systeem
Van korte freeride sessies tot meerdaagse tourtochten, voor maximale veelzijdigheid heeft Ortovox een zip-on systeem ontworpen dat een flexibele combinatie van LiTRIC AVABAGS mogelijk maakt. De LiTRIC Base, bestaande uit een rugsysteem, schouderbanden, een heupband en een LiTRIC airbag, is verkrijgbaar in twee varianten, elk speciaal ontworpen voor het beoogde gebruik: Tour en Freeride. Elke variant is verkrijgbaar in twee ruglengtes, die dankzij een veilig sluitsysteem met de zip-on bags met dezelfde ruglengte gecombineerd kunnen worden.

Bekijk de trailer van dit unieke systeem via de link onderaan dit bericht. Op de website www.litricavalanchesafety.com kun je nog meer informatie vinden over het LiTRIC systeem.