Ik ben verheugd om de samenwerking met arena te verlengen!

arena verlengt contract van de Nederlands kampioen rugslag Kira Toussaint

Met veel plezier kondigt arena de verlenging van haar samenwerking met de Nederlandse rugslagspecialist, Kira Toussaint, aan. De 27-jarige Europese kampioene op de 50m rugslag in 2020 en de Europese kampioene korte baan van 2021, in alle drie de individuele rugslagevenementen, heeft een contract tot 2024 met het Italiaanse zwemkledingmerk getekend, inclusief de Olympische Zomerspelen in Parijs.

"Ik ben zeer vereerd en verheugd om mijn samenwerking met arena te verlengen tot 2024", vertelt Kira. "Het is zo'n professioneel bedrijf en het is geweldig om met de mensen samen te werken, het is niet voor niets dat arena al tientallen jaren een toonaangevend merk in de zwemwereld is. Ik heb het geloof dat ze de beste uitrusting hebben en ik voel me echt sneller in hun racepakken. Ik ben erg enthousiast over wat de komende jaren kunnen brengen, dus laten we ervoor gaan!'

De dochter van de Olympisch kampioen op de 200 meter rugslag van 1984, Jolanda de Rover, zwom in haar eerste grote internationale evenement, het EK korte baan 2012 in Chartres, het Nederlandse record op de 100 meter rugslag met een tijd van 57,16 en eindigde daarmee als vierde. Van 2013-2017 trainde ze in de Verenigde Staten. Eerst voor Florida Gulf Coast University (2013-2015) en vervolgens voor de University of Tennessee (2015-2017), waar ze de eerste vrouw in de geschiedenis van de universiteit werd die meedeed aan de Olympische Spelen - in Rio 2016 - , terwijl ze nog actief lid van het zwemprogramma was.

Kira won haar eerste internationale medailles op de Europese korte baan-kampioenschappen 2017 in Kopenhagen, waar ze tweede werd en een nieuw Nederlands record op de 100 meter rugslag (56,21) neerzette. Daarnaast maakte ze deel uit van de twee gouden estafettes: de 4x50m gemengde wisselslag en de 4x50m vrije slag voor dames.

Op de Eurokampioenschappen 2018 in Glasgow maakte Kira opnieuw deel uit van de medaille-winnende estafettes, aangezien ze bij de 4x50m vrije slag voor vrouwen en de 4x50m gemengde vrije slag beide zilver claimden. Een jaar later won ze in Glasgow haar eerste grote individuele titels, op de Europese korte baan kampioenschappen. Ze won goud op de 50m en 100m rugslag, brons op de 200m rugslag en zowel goud als zilver op de estafette. Ondanks dat er vanwege de pandemie in 2020 maar een paar wedstrijden waren, vond ze tijd om het wereldrecord op de 50 meter rugslag te breken.

Kira's eerste individuele goud op de lange baan kwam op de uitgestelde Europese Kampioenschappen van 2020 met de titel op de 50 meter rugslag in Boedapest. Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio behaalde ze de finale van de 100 meter rugslag en eindigde ze als zevende. Het jaar eindigde met een druk laatste kwartaal, te beginnen met de FINA Swimming World Cup in oktober, waar ze maar liefst 11 van de 12 individuele gouden medailles op de rugslag won en als tweede in het WK-klassement eindigde. Een maand later won ze op de Europeese korte baan kampioenschappen in Kazan alle 3 de rugslag afstanden en maakte ze deel uit van het Nederlandse wereldrecord 4x50m mixed wisselslagteam met een tijd van 1:36.18. Het estafetteteam van de gemengde wisselslag zegevierde opnieuw tijdens de Wereldkampioenschappen SC in Abu Dhabi in december, dit keer in een kampioenschapsrecordtijd van 1:36.20, waarbij Kira ook nog drie estafettemedailles won.

Het jaar 2022 begon voor Kira in Flagstaff, Arizona, waar het Nederlandse High-Performance-team een trainingskamp op grote hoogte hield ter voorbereiding op het jaar, waaronder de Europese lange baan kampioenschappen van augustus in Rome en het alternatieve WK van 2022 in Hongarije.

arena kijkt uit naar de verlengde samenwerking met Kira én wensen haar veel succes met de aankomende wedstrijden!