Duurzamer op de fiets als sporter en natuurliefhebber?

Maike Brinksma vertelt je er alles over!

Afgelopen zomer heeft ‘environmental activist and active environmentalist’ Maike Brinksma in opdracht van WWF Adria de nieuwe ‘Amazon of Europe Bike Trail’ gefietst, een route door het UNESCO gebied Mura-Drava-Danube, van Oostenrijk tot aan Servië. Als ervaringsdeskundige op het gebied van het fietsen van lange afstanden heeft Maike verschillende tips over hoe je duurzamer op de fiets kunt zitten. Zo is het belangrijk om goede, duurzame producten te kopen, die lang meegaan, Tijdens haar reis maakte Maike gebruik van de tassen van ORTLIEB. Lees snel verder voor haar ervaringen en tips.

‘De grootste vervuilers als het gaat om fietsvakanties zijn de spullen die je hebt en koopt, het vervoermiddel dat je gebruikt om op je bestemming te komen waar je fietsvakantie begint en hoe je met de natuur omgaat’, aldus Maike. Maike heeft een aantal tips over hoe je als fietser van lange afstanden duurzamer op de fiets kunt zitten:

- Koop goede producten, maar koop niet te veel. Koop waar je echt blij mee bent, producten die lang meegaan en waar je wat aan hebt.
- Vlieg niet naar de bestemming waar jouw fietsvakantie begint, maar gebruik die reis als fietsvakantie. Als dat niet gaat: neem de bus, trein of rij met iemand mee.
- Laat niks achter, beperk je impact op de natuur door niet te gaan wildkamperen, en als je het doet: zorg er dan voor dat je de natuur ’s avonds en ’s nachts niet verstoort.
- En als laatste: neem de verhalen en ervaringen die je opdoet mee naar huis. Vertel daarbij niet alleen je eigen verhaal, maar ook het verhaal waarmee je recht doet aan het land of de natuur die je bezocht hebt.

Onmisbaar tijdens een fietsvakantie: ORTLIEB fietstassen
‘Een van de belangrijkste dingen die je meeneemt tijdens een fietstocht, misschien afgezien van je fiets zelf, zijn je fietstassen. Ik gebruikte fietstassen van ORTLIEB en kwam bij dit merk terecht omdat ik fietstassen wilde waar ik zeker van kon zijn dat ze lang mee zouden gaan en die ook mijn andere spullen goed zouden beschermen. Ik zou het zonde vinden om na één fietsvakantie alweer nieuwe spullen te moeten kopen’, aldus Maike. Tijdens haar reis had Maike een Handlebar-Bag van 15 liter, die genoeg plek bood voor haar tent. In de Accessory-Pack was voldoende ruimte voor haar dagelijkse energierepen, kaarten, wat EHBO spullen, haar telefoon en portemonnee. Daarnaast had Maike nog twee Fork-Packs van 4 liter, een Seat-Pack van 16,5 liter en twee Gravel-Packs van in totaal 25 liter.

‘Deze producten boden mij meer dan genoeg ruimte om alles mee te nemen wat ik nodig had. Wat ik ook heel belangrijk vond, was dat het gewicht op deze manier heel gelijk over mijn fiets verdeeld was. Als je al je gewicht op de achterkant van je fiets hebt, zullen de bergen een stukje zwaarder aanvoelen dan wanneer je ook de voorkant van je fiets gebruikt. Een andere functie van deze tassen waar ik erg blij mee was, is dat mijn spullen super droog zijn gebleven. Zelfs toen ik na de modderigste weg van Albanië mijn fiets en fietstassen liet afspoelen met een hogedrukspuit in de autowasserij bleef alles droog. Maar, het allerbelangrijkste aan deze tassen vind ik dat ik ervan uit kan gaan dat ik deze tassen nog lang kan blijven gebruiken’, vertelt Maike.

Maike vervolgt: ‘ORTLIEB besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en de kwaliteit van hun producten. Voorbeelden hiervan zijn de vijf jaar garantie en reparatieservice die het merk biedt. Dit draagt bij aan het verlengen van de levensduur van je tas. Als atleet, reiziger of sportliefhebber heb je nou eenmaal materiaal nodig, maar ik vind ook dat we niet mogen ontkennen dat deze spullen een ecologische voetafdruk hebben. En dat hebben de fietstassen van ORTLIEB natuurlijk ook, en dat heb ik zelf ook, alleen is het belangrijk dat je deze voetafdruk voor jezelf probeert te minimaliseren. Daar zet ORTLIEB zich voor in. Doe jij dat ook? Zo houden we onszelf en deze planeet gezond'.

Wil je meer weten over de fietstocht van Maike? Bezoek dan haar blog via de link onderaan dit bericht. Je kunt Maike ook volgen via Instagram (@Maike Brinksma) en Facebook (Maike Brinksma).