Mountainbiken met kinderen

Deuter geeft tips!

Karen Eller en Holger Meyer, voormalige mountainbike profs, fietsen al hun hele leven en zijn een waar begrip in de fietswereld. Als leden van de deuter Bike familie zijn ze van grote waarde en zorgen ze voor nieuwe inzichten en ideeën. Hun kinderen, Leni en Lois, treden in de voetsporen van hun ouders, of moeten we bandensporen zeggen? Ze behoren tot de meest veelbelovende mountainbikers van Duitsland! In dit persoonlijke interview vertelt Karen alles over haar ervaringen met het introduceren van haar kinderen in de wondere wereld van het fietsen, wat belangrijk is en hoe vroege offers tot ongelooflijke beloningen later kunnen leiden.

Wat is je geheim? Hoe heb je je kinderen in het fietsen geïntroduceerd en wat was de sleutel om fietstochten met de familie voor iedereen leuk te houden?
‘Fietsen is onze hobby, carrière en passie. Het is het middelpunt van alles dat we thuis doen. Dus de kinderen hadden eigenlijk geen andere keuze dan erin mee te gaan. Toen de kinderen werden geboren hebben we als ouders niet veel veranderd aan onze dagelijkse trainingsroutine. We namen ze mee naar evenementen toen ze nog heel klein waren. Het is dus altijd een onderdeel van hun leven geweest. Natuurlijk hadden we geluk dat ze allebei interesse in fietsen toonden. We hebben ze dus niet zo vaak hoeven pushen. De wens om te fietsen, te skiën en zelfs wedstrijden te rijden kwam altijd van hen. Holger heeft geweldig werk geleverd door onze beide kinderen op een speelse manier te leren rijden. Hij koos routes die niet te lang waren en waar altijd een coole trail in zat. Dus de kinderen hadden plezier. Ik daarentegen was wat voorzichtiger in het begin. Ik wilde gewoon niet dat ze zouden vallen. Maar, ik besefte dat ik niet kan voorkomen dat ze vallen, dus is het beter om ze te leren hoe ze hun lichaam het beste kunnen gebruiken. Het vermogen om te luisteren naar je lichaam, om te herkennen wanneer je moe bent of honger hebt of gewoon niet genoeg slaap hebt gehad is altijd de beste vorm van preventie. Beide kinderen zijn daar nu heel goed in. Maar ze hebben ook valpartijen gehad, waardoor ze bij de dokter of zelfs in het ziekenhuis zijn beland. Als ze tieners worden en in de puberteit komen, zal dat weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Maar je weet dat ’t het allemaal waard is als ze van een fietstocht thuiskomen, helemaal relaxed met een grote glimlach op het gezicht, en compleet uitgeteld’.

Je hebt veel ervaring in samen met de familie op avontuur gaan en ervoor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk plezier heeft. Je hebt zelfs een boek geschreven over mountainbiken voor kinderen! Wat zijn volgens jou de belangrijkste tips?
‘Als je naar binnen kunt kijken en naar je intuïtie luistert, weet je wanneer een route te lang is voor kinderen. Over het algemeen moeten de eerste paar ritten zeker worden gepland met de kinderen in gedachten. Neem een aantal spannende, maar makkelijke trails in de route op, zodat kinderen een gevoel van overwinning kunnen ervaren. En plezier moet topprioriteit zijn, van start tot finish. Kies voor een kortere route die je makkelijk kunt uitbreiden als je merkt dat het goed gaat. Zorg uiteraard ook voor genoeg rustpunten onderweg. In het begin heb je veel geduld nodig, ik moest vaak mijn verwachtingen naar beneden bijstellen. Maar, alles kan ook snel veranderen. Tegenwoordig rijden mijn kinderen rondjes om mee heen in het fietspark en om eerlijk te zijn: ik kan ze niet bijhouden op veeleisende, technische trails’.

Neem genoeg eten en water mee
‘Kinderen hebben een snelle stofwisseling, dus het is belangrijk om genoeg eten mee te nemen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan boterhammen met bacon, salami of kaas. Neem ook gummie beren mee, een chocoladereep en fruit, voor een snelle energieboost. En gewoon water is de beste hydratatie’.

Intuïtieve training en individuele motivatie
‘We hebben de kinderen niet op de traditionele manier ‘getraind’. En er zijn ook geen standaard trainingsschema’s of aanbevelingen. De kinderen beslissen zelf, afhankelijk van hun lengte, leeftijd, wensen en motivatie, hoe ver of lang ze willen of kunnen rijden. Als ouder moet je je echt aanpassen. Dat gezegd hebbende, jouw woorden zijn extreem belangrijk in termen van motivatie en de ‘juiste’ kunnen voor elk kind anders zijn. Rijtechniek is iets dat kinderen zelf oefenen als ze aan het spelen zijn. Normaalgesproken zullen ze vanzelf de meest optimale, natuurlijke houding op de fiets aannemen. Misschien moet je ze hier en daar wat tips geven, bijvoorbeeld dat ze hun vingers op de rem moeten houden. De rest zoeken ze zelf uit, en dat gaat meestal een stuk sneller en natuurlijker dan bij volwassenen’.

Onmisbare materialen
‘De eerste mountainbike van een kind hoeft niet volledig geveerd te zijn, maar deze moet wel de juiste maat hebben. De remmen moeten ook voor kinderhanden ontworpen zijn. En je wilt zeker weten dat de wielen een goed profiel hebben, zodat ze ook plezier op de trails kunnen hebben. Het is ook handig om een bidonhouder op de fiets te hebben, zodat ze leren om te drinken als ze dorst hebben. Kleding is secundair. Het is genoeg om comfortabele sportkleding en een windbreaker te hebben, evenals een dunne hoofdband om de oren warm te houden. Zelf vind ik handschoenen met volledige vingers belangrijk, omdat ze de hele hand beschermen in het geval van een val. Knie- en elleboogbeschermers raad ik alleen aan als ze echt goed passen. Tegenwoordig maken een aantal fabrikanten deze speciaal voor kinderen. Een goed passende fietshelm is essentieel, evenals schoenen die grip op de pedalen hebben’.

Als leden van de deuter Bike familie werken jullie nauw met ons samen op het gebied van productontwikkeling. Samenwerken met atleten om producten te ontwikkelen en te verbeteren is belangrijk voor deuter. Afgelopen zomer hebben jullie allemaal onze nieuwe fietsrugzakken voor zomer 2021 getest. Hier zat ook de deuter Attack JR bij, de eerste rugzak voor kinderen met een geïntegreerde rugprotector. Hoe zou je deze rugzak beoordelen?
‘Onze zoon Lois heeft altijd geweigerd om tijdens het fietsen een rugzak te dragen, dus moest ik alles wat hij nodig had in mijn rugzak dragen. Als je twee kinderen hebt, zijn dit al gauw veel spullen. Voor de kinderen zijn we begonnen met de deuter Compact, de rugzak met de kleinste inhoud (6 liter). Dat was echter niet de juiste oplossing. Deze rugzak is voor volwassenen ontworpen en niet voor de rug van een kind. We waren dus ontzettend blij toen we zagen dat jullie nu ook een rugzak met protector speciaal voor kinderen in de collectie hebben. Op het eerste oog zag de Attack JR er al erg goed uit, maar omdat we niet wisten of de rugzak ook in de praktijk een succes zou zijn, namen we ‘m mee naar het fietspark. Dit waren de woorden van Lois na de eerste afdaling: ‘Man, hij glijdt niet weg en stoort me niet, zelfs niet als ik sping’. Eerlijk, dat was genoeg om hem en ons te overtuigen van deze rugzak. Het feit dat de rugzak op z’n plek blijft en niet wegglijdt, betekent dat de rugprotector ook op de juiste plaats blijft. Lois fietst vaak alleen door de bossen. De kinderen bouwen hellingen en blijven de hele middag buiten. Hij pakt zelf alles in wat hij nodig heeft: een schep, GoPro, waterfles, jas, snacks, wat snoep enz. Dat alles, en meer, past in de rugzak. Ik vind het ook erg fijn dat de materialen zo duurzaam zijn. De kinderen spelen wild, dus alles slijt snel’.