Yes, we care!

Duurzaamheid bij Völkl

Als een producent van ski’s is het beschermen van het wereldwijde ecosysteem belangrijker dan ooit voor Völkl. Wintersporten krijgen een onevenredige impact te verduren door de groeiende last op het milieu en de natuur en zijn afhankelijk van de bescherming van het ‘witte goud’. Völkl, de laatst overgebleven skiproducent in Duitsland, ziet het beschermen van het milieu als haar verantwoordelijkheid. Daarom is duurzaamheid en het efficiënt inzetten van hulpbronnen ook zo belangrijk voor het merk. Van de ruwe materialen en productie tot het gebruik van de producten en de afvoer van afval, de inspanningen van Völkl om duurzaam te zijn beslaan de hele productcyclus. Benieuwd naar hoe Völkl duurzaam te werk gaat? Lees dan snel verder!

Verkrijgen en verwerken van ruwe materialen
In het eerste stadium van een ski, het verkrijgen en verwerken van ruwe materialen, staat duurzaamheid voorop. Völkl vertrouwt hierbij op de samenwerking met zelfgekozen, lokale partners. De materialen die het merk gebruikt komen voor 100% van Europese bronnen. Bijvoorbeeld, het gebruikte hout komt exclusief van Europese FSC en PEFC gecertificeerde, herbruikbare bronnen. De leveranciers van Völkl recyclen 100% van het hout dat niet gebruikt kan worden voor de productie van ski’s in herbruikbare houten verpakkingen. De locatie van de Völkl fabriek in Straubing, Duitsland, maakt korte transportroutes mogelijk.

Productie van prototypes
De ‘Made in Germany’ kwaliteit betekent dat Völkl de lat hoog legt. Voldoen aan de hoge standaarden betekent jaren van ontwikkeling, inclusief het testen en optimaliseren van prototypes. Het gebruik van gerecyclede materialen en restmateriaal, samen met foutief geprinte bovenmaterialen, reduceert verspilling in dit stadium van de productie. Om de productie van prototypes tot een minimum te beperken, en dus het gebruik van hulpbronnen te reduceren, maakt Völkl ook vaak alleen computersimulaties van een nieuwe ski. Völkl bekijkt jaarlijks het productieproces om te kijken waar geoptimaliseerd kan worden, om de verspilling zo laag mogelijk te houden, zonder compromissen op het gebied van kwaliteit.

Productie
De Völkl fabriek in Straubing is een van de meest geavanceerde skifabrieken ter wereld. De locatie in Duitsland en de ‘Made in Germany’ kwaliteit zorgt ervoor dat het merk de controle heeft over arbeidsomstandigheden, de bijdrage aan de regio en de bijdrage aan de Europese economie.

Het energiesysteem in de fabriek is gecertificeerd volgens DIN ISO 50001. Om te zorgen voor een schone productie heeft Völkl het gebruik van giftige en schadelijke substanties significant verminderd en zijn ze zelfs in verschillende stadia van de productie helemaal verdwenen. De schadelijke substantie dichloromethane (DCM) wordt bijvoorbeeld helemaal niet meer in het productieproces gebruikt.

De recirculatie van slijpwater heeft ervoor gezorgd dat de waterproductie van Völkl met bijna 50% is afgenomen. Recyclede materialen, zoals stalen kanten en coatings, spelen een belangrijke rol. Tot 28% van de Völkl ski’s worden nu gemaakt van recyclede of duurzaam geproduceerde materialen.


Gebruik en afvoer
Völkl producten met een hoge kwaliteit en een lange levensduur spelen een belangrijke rol in de duurzaamheid van het merk. Dit wordt aangevuld door een klanten- en reparatieservice in Straubing, die het onnodig weggooien van een product tegengaat door individuele onderdelen te vervangen. Völkl werkt nauw samen met gecertificeerde afvalverwerkingsbedrijven en hecht veel waarde aan het recyclen en intensief hergebruiken van individuele materialen, waaronder aluminium chips, staal, papier en hout.

Distributie
Tijdens de distributie maakt Völkl gebruik van herbruikbare verpakkingen. Waar een kartonnen verpakking nodig is, gebruikt het merk duurzame producten die voor 75% zijn gemaakt van gerecycled, FSC gecertificeerd papier.

Völkl kan dus met recht zeggen: 'Yes, we care!'