De LOWA EXPLORER GTX LO laat je vliegen

Review door Fred Guerdin

'Het merk LOWA ken ik al vele jaren. De reputatie van het merk op het gebied van stevigheid en betrouwbaarheid is zo goed, dat vele special forces over de hele wereld hun standaard schoenen hebben vervangen door schoenen van LOWA. Dat zegt al genoeg! Zelf ben ik in het bezit van een paar LOWA TIBET GTX. Deze schoenen heb ik over de hele wereld en op uiteenlopende terreinen gedragen, zonder ooit teleurgesteld te zijn geweest. Toen ik de kans kreeg om de nieuwe LOWA EXPLORER GTX LO te testen, hoefde ik geen seconde te twijfelen', aldus Fred Guerdin. Benieuwd naar zijn ervaringen met deze schoen? Je leest het in onderstaande review!

Fred vertelt: 'Als je de schoenen uit de doos haalt, valt de hoge kwaliteit meteen op. De LOWA EXPLORER GTX LO is in Duitsland gemaakt, wat tevens een garantie voor de kwaliteit is. De naden zijn perfect, de afwerking is onberispelijk en de materialen zijn van de beste kwaliteit. Het bovenwerk is van suède en de zool is een Vibram® Rock Trac Evo zool. Deze LOWA EXPLORER is een GTX schoen, wat betekent dat de schoenen zijn voorzien van een waterdicht en ademend GORE-TEX membraan. Ondanks alle features weegt dit model slechts 1040 gram per paar'.

En hoe zit het met het uiterlijk van de LOWA EXPLORER GTX LO? 'Gewoonweg geweldig. Het reliëf aan de zijkanten geeft de schoenen een moderne en veelzijdige look. De LOWA EXPLORER GTX LO is in verschillende kleuren verkrijgbaar, wat je genoeg keuzemogelijkheid geeft voor de perfecte match met je wandeloutfit', aldus Fred.

In gebruik
'Vanaf het moment dat je de schoenen aantrekt, weet je dat je een paar LOWA's aan je voeten hebt', vervolgt Fred. 'Je voeten voelen direct goed beschermd, zonder druk- en wrijvingspunten. Je hebt het gevoel dat de schoenen speciaal voor jouw voeten zijn gemaakt. Hetzelfde geldt voor je eerste wandeling met de schoenen. Voor mij is LOWA het enige merk waarvan je de schoenen niet in hoeft te lopen!'.

Fred vertelt verder: 'De vetering is nauwkeurig en typisch voor gebruik in de bergen. Inderdaad, de veters beginnen ver bij de tenen en gaan zo naar de bovenkant van de voet, net zoals bij klimschoenen. Hierdoor kun je de veters extreem nauwkeurig aanpassen, om zo de voet perfect te ondersteunen. Bijvoorbeeld, als je bergop gaat hoeven je tenen niet gecomprimeerd te zijn, een goede ondersteuning van de gehele voet is dan voldoende. Ga je een lang stuk bergaf, dan kun je de tenen vastzetten om te voorkomen dat ze tegen de voorkant van de schoen komen. Slim, toch? De Vibram® Rock Trac Evo zool biedt uitstekende grip op natte ondergronden, maar ook op droge terreinen en vooral op ondergronden met losse stenen. Je springt van steen naar steen zonder grip te verliezen. Dankzij de rubbermix ervaar je optimaal comfort, zonder dat je het gevoel hebt dat je met blote voeten op stenen loopt. LOWA heeft de middenzool tevens voorzien van DynaPU+. Dit zorgt voor optimale demping, waardoor je op lange tochten minder last van vermoeidheid hebt'.

'De LOWA EXPLORER GTX LO is ontworpen voor modern trekking gebruik. Tegenwoordig hebben veel trekkers hun hoge schoenen ingeruild voor lichtere, meer dynamische lage modellen. Persoonlijk vind ik de schoenen ook perfect voor approach gebruik, zowel tijdens expedities als tijdens alpine races. Maar, dat niet alleen… De zool van de LOWA EXPLORER GTX LO heeft twee zones van stijfheid in de vorm van een driehoek bij de voorvoet en de hiel. Dit maakt de schoenen tevens perfect voor een via ferrata of een makkelijke klim'.

Conclusie
'Met de EXPLORER GTX LO biedt LOWA een uitstekend alternatief voor hoge schoenen voor trektochten, via ferrata's en makkelijke klimtochten. Deze echte allrounder brengt je zowel naar het einde van de wereld als naar de supermarkt op de hoek voor je dagelijkse boodschappen. Zoals gewoonlijk doet LOWA bij het ontwikkelen van een nieuwe schoen geen compromissen op het gebied van kwaliteit. Met deze schoenen kun je jaren doen. En, ik vind ze zo comfortabel en praktisch dat ik ze vrijwel elke dag draag', aldus Fred.