40 jaar Ortovox

Designs veranderen, waardes blijven

Gerald Kampel luisterde niet naar de stemmen die zeiden dat het onmogelijk was. In plaats daarvan luisterde hij naar zijn innerlijke stem die zei: 'je kunt de wereld van bergsporten veiliger maken'. En dat is precies wat hij deed. In 1980 ontwikkelde Kampel de F2 lawinepieper met dubbele frequentie, die een revolutie zou betekenen in lawine zoektochten en reddingsacties én het begin van Ortovox markeert. De naam 'Ortovox' is een portmanteau, een mengwoord, van 'Ortung' (het Duitse woord voor detectie) en het woord 'vox', dat stem betekent. Al 40 jaar volgt het bedrijf haar innerlijke stem en ontwikkelt het producten die de eerste liefde, de bergsport, veiliger maken, met aandacht voor bescherming van milieu en dieren. Deze filosofie heeft het bedrijf gevormd tot waar het nu staat, van het hoofdkantoor in de buurt van München tot in Tasmanië, waar de leveranciers van merino wol zich bevinden.

Vinden en gevonden worden
De lawinepiepers van voor 1980 zonden en ontvingen signalen op twee verschillende frequenties. Dit leidde tot (vaak dodelijke) vertraging in de zoektocht naar slachtoffers van een lawine. De F2 van Gerald Kampel functioneerde op beide frequenties en werd binnen een aantal jaar een duidelijke marktleider. Sindsdien is Ortovox de lawinepiepers blijven ontwikkelen, waarbij ze bijna elke vijf jaar een nieuw, baanbrekend model presenteerden. Een van de highlights was de F1 Focus. Geïntroduceerd in 1994 werd dit model door de optische zoekfunctie 's werelds bestverkopende lawinepieper. Een paar jaar later kwam de M2, die het mogelijk maakte om tegelijkertijd naar meerdere slachtoffers te zoeken. In 2002 was het de beurt aan de X1, met twee antennes, een ongeëvenaarde range en een volledig automatisch zoeksysteem. In 2007 werd 's werelds eerste sensor gecontroleerde lawinepieper op de markt gebracht: de S1. Deze werd in 2011 opgevolgd door de S1+ met Smart Antenna technologie, die het niet alleen makkelijker maakte om slachtoffers te vinden, maar ook om de zoeker zelf te vinden.

Avabag, het vederlichte airbag systeem
Andere mijlpalen op het gebied van bescherming in de bergen volgen elkaar op. De functie om een lawineschep te legen en het PFA quick-assembly systeem op de sondes hebben reddingswerkers geholpen aan beslissende secondes in hun zoektocht naar slachtoffers. Daarnaast werd Ortovox een voorloper in de ontwikkeling van rugzakken voor ski touring en freeriding.

De eerste deep-snow rugzak werd in 1985 op de markt gebracht. Deze werd opgevolgd door modellen als de Free Rider met een TÜV goedgekeurde SPS rugprotector. Last but not least: 2016 wordt gekenmerkt door de introductie van het sensationeel lichte Avabag systeem. Sindsdien geldt het argument dat lawine rugzakken met airbag te zwaar zijn voor ski touring niet meer. Op de ISPO werd het door Ortovox ontwikkelde cartridge systeem uitgeroepen tot 'Product of the Year'.

Ortovox heeft een revolutie teweeg gebracht op het gebied van materiaal en invloed uitgeoefend op designs, maar haar waardes zijn al 40 jaar onveranderd. Zo is het bedrijf begonnen en zo gaan ze verder.

Bekijk de indrukwekkende video via de link onderaan dit bericht.