Aan het plannen voor jouw eerste fietsvakantie?

Wij geven tips!

Nu dat er versoepelingen van de corona-maatregelen zijn aangekondigd, kijken we weer uit naar een vakantie, het liefst in eigen land. Een fietsvakantie is dan een ideale optie!

Als je eenmaal je bestemming hebt gekozen en de route is uitgestippeld, dan komt de vraag van inpakken. Maar waar begin je? Wij geven tips!

1. Kies de juiste fietstassen.
Iedere vakantie is anders en voor een fietsvakantie moet je zeker anders pakken dan bij een vakantie met de auto. Een aantal punten zijn belangrijk. Op een fietsvakantie is het belangrijk om licht te reizen, maar toch alle essentiële benodigdheden mee te nemen. Het aantal tassen wat je op je fiets kan monteren is beperkt: indien je fiets het toelaat, heb je o.a. ruimte voor 2 achtertassen, 2 voortassen en een stuurtas. Je hoeft deze tassen niet allemaal te kopen, immers, hoe lichter je fietst, hoe prettiger.

Dus hoe maak je nu een keuze?

Een stuurtas hangt voorop aan je stuur en hierin kan je waardevolle items bewaren of spullen die je tijdens je rit vaak nodig hebt (bijv. een landkaart, portemonnee of telefoon). Handig: de Ultimate Six van ORTLIEB heeft een magnetisch dekselvak, waardoor je met een hand makkelijk de tas kan openen.

De achtertas is de meest gebruikte fietstas en hier kan je veel bagage in kwijt. Denk aan kleding, schoenen. eten, drinken, maar ook zwaardere items zoals een tent, slaapzak of matje. De ORTLIEB Back-Roller komt vaak in een set van twee, met een inhoud van 20 liter elk. Dankzij de rolsluiting blijven alle spullen veilig verpakt en tegen water beschermd. Deze tas kan je ook gemakkelijk losklikken en aan de schouderband mee de supermarkt in kan nemen.

Een voortas gaat aan je voorwiel en heeft meestal een kleinere inhoud dan je achtertas. Je wilt namelijk voorkomen dat je voorwiel te zwaar wordt, wat weer invloed heeft op je stuurgedrag. Heb je toch voortassen nodig op de fiets? Kies dan voor de ORTLIEB Sport-Roller en Sport-Packer, deze tassen wegen slechts 875 gram elk!

Online kan je veel paklijsten vinden. Gebruik deze als leidraad en stel dan je eigen lijst samen. Het weer kan altijd omslaan, dus denk aan waterproof- en windproof kleding. Toiletspullen, een EHBO-set. Je koopt vaak dagelijks eten en drinken, dus spaar hiervoor niet teveel ruimte. Wel heel belangrijk: een gereedschapskit, bandenplakset en reserveonderdelen voor je fiets!

Ga je voor langere tijd weg en ga je kamperen? Neem dan een tent, keukengerei en slaapmatje mee.

3. En we zijn klaar!
Voordat je op vakantie gaat, is het goed om een paar keer te trainen met de tassen aan je fiets. Soms leeg, soms deels gevuld. Zo kan je wennen aan het gewicht van je fiets. Ook kan je beslissen over je paklijst en wat wel en wat niet mee moet.

Zodra je dan alles hebt ingepakt en op jouw tweewieler springt voor jouw vakantie, vergeet vooral niet te genieten van het avontuur!