Het unieke verhaal van de mensen en schapen uit Zwitserland

Ortovox en Swisswool

Al sinds 1988 heeft Ortovox het volste vertrouwen in wol en in 2011 werd hun kledingcollectie uitgebreid met functionele producten gemaakt van Swisswool. Met Swisswool biedt Ortovox een multifunctioneel en duurzaam alternatief voor isolerende kleding met dons en polyester. Swisswool komt uit het ruwe berglandschap in de Zwitserse Alpen, wat een bijna eindeloze en rijke, natuurlijke voedingsbron is voor duizenden bergschapen. Niet lang geleden verdienden kleine bedrijven in Zwitserland weinig geld aan schapenwol. Dankzij de eigenschappen kan de wol niet direct worden geweven. Maar, dankzij de uitstekende isolerende eigenschappen en het comfortabele microklimaat is dit type wol het perfecte natuurlijke, hoogwaardige isolatiemateriaal. Met dit in het achterhoofd is Swisswool ontstaan, dat door Ortovox is haar isolerende kleding gebruikt wordt. Lees verder voor het verhaal van de mensen en schapen uit de Zwitserse Alpen.

Swisswool is zoveel meer dan alleen maar een leverancier voor Ortovox. Het is een initiatief dat regionale boeren promoot en zorgt voor een nieuwe waardering voor wol uit Zwitserland. Dit ondersteunt de economie en garandeert dat traditionele agrarische structuren behouden blijven. In verschillende Zwitserse valleien zijn ongeveer 25 verzamelstations opgezet, waar schapenboeren twee keer per jaar de wol van hun schapen af kunnen leveren. Op deze manier wordt jaarlijks meer dan 300 ton Zwitserse wol verzameld.

Isolatie uit de Zwitserse Alpen
Hoog in het ruwe berglandschap van de Zwitserse Alpen leven meer dan 400.000 bergschapen. Van het kanton van Grisons tot aan dat van Valais, de dieren genieten van een bijna eindeloze leefomgeving en rijke, natuurlijke voedselbronnen. Ze brengen de zomermaanden ver van de bewoonde wereld door in het ruwe, hoge berglandschap. In de winter vinden ze bescherming tegen de elementen in grote stallen, waar ze voedzaam gedroogd gras eten. Ze worden twee keer per jaar, in de lente en de herfst, op traditionele wijze met de hand geschoren. Boeren in het hooggebergte wijden zichzelf aan een traditionele manier van leven en het met grote zorg onderhouden van hun land en schapen. De hoge kwaliteit van leven van deze schapen maakt de wol uniek en functioneel. Ongeëvenaarde isolatie eigenschappen, een uitstekende klimaatcontrole en een duurzame, regionale herkomst zijn de speciale features van deze natuurlijke vezel.

Sociale verantwoordelijkheid
Nog niet zo lang geleden konden schapenboeren in Zwisterland nauwelijks leven van de wol van hun schapen. Dankzij de textuur van de vezels kan Zwitserse wol niet direct gesponnen worden, waardoor het dus geen serieuze speler op de wereldmarkt was. Toen de Zwitserse regering besloot om de subsidie voor het verwerken van wol op te heven, konden veel schapenboeren niet meer rondkomen. Het natuurlijke product wol was niet langer levensvatbaar. Het Swisswool initiatief is opgericht om deze traditionele manier van landbouw te redden. Waarom? Omdat wol een natuurlijk, functioneel, ruw materiaal is met vele mogelijkheden. Zwitserse wol is een ideaal natuurlijk isolatiemateriaal. Echter, deze hoogwaardige wolsoort is zoveel meer dan een gewoon isolatiemateriaal. Het vertelt het unieke verhaal van de mensen en schapen die in de Zwitserse Alpen wonen. Een verhaal van oernatuur, liefde voor het land en toewijding aan een traditionele manier van leven.

Made in Europe
De afstand tot een Swisswool verzamelpunt is kort, net zoals de weg naar het afgewerkte product. De productie van Swisswool producten vindt volledig in Europa plaats. Na het verzamelen gaan de balen met wol naar België. Dit is de enige plek waar unieke machines staan die natuurlijke vlekken uit de wol kunnen verwijderen, door alleen zeep en soda te gebruiken. Daarna krijgt de wol z’n zachte, niet viltachtige finish. In de Duitse stad Dinkelsbühl wordt de wol gemengd met IngeoTM, een tweecomponenten garen, die de wol stevig maakt, zelfs als het gewassen is. Daarna wordt de wol verder bewerkt en thermisch versterkt. De afgewerkte vliezen, die in verschillende diktes voor verschillende toepassingen worden geproduceerd, worden op verschillende locaties in Europa gebruikt voor het produceren van hoogwaardige isolatieproducten van Ortovox.