Merino wol van de beste kwaliteit

Het verhaal en de voordelen

Sinds 1988 gebruikt Ortovox wol in haar kleding. En juist daarom staat het merk uit Taufkirchen bekend als 'pioneer van functionele wollen kleding' voor bergsporten. De belangrijkste competentie is de combinatie van dit natuurlijke materiaal met andere innovatieve garens en materialen in elke laag van het kledingsysteem. In 1995 introduceerde Ortovox het eerste functionele ondergoed gemaakt van merino wol, een ware revolutie op de markt. Vanaf dat moment heeft wol dat niet jeukt, dat zorgt voor maximaal comfort en vaak wassen onnodig maakt een belangrijke rol in de collectie kleding voor bergsport. Sinds die tijd gebruikt Ortovox dit natuurlijke materiaal in bijna elk kledingitem dat het merk produceert.

Speciale features van merino wol
Met merino wol heeft de natuur een bijna perfect garen gecreëerd. Als het warm is, heeft wol een koelend effect. Is het koud, dan is wol juist verwarmend. Als we over wol praten, bedoelen we het witte haar op het vel (niet het dekhaar) dat op alle schapen te vinden is. Wol groeit en groeit, zonder invloeden van buitenaf, en is daarom een 100% duurzaam en ruw materiaal. Daarnaast wordt merino wol binnen ongeveer drie maanden biologisch afgebroken. De kwaliteit van de wol wordt bepaalt door de vezels: hoe fijner en zachter de vezels, hoe hoger de kwaliteit en de prijs. Kwalitatief hoogwaardig merino wol is zo fijn dat het niet jeukt, terwijl het toch stevig blijft.

Vezels van wol zijn hydrofiel, waardoor ze extreem functioneel zijn. Wol kan tot 35% van het eigen gewicht in vocht absorberen, zonder nat aan te voelen. Dankzij deze eigenschap is functionele wollen kleding vooral geschikt voor bergsport. Het warmt namelijk zelfs als het nat is, wat zorgt voor hoge veiligheidsreserves. Dankzij de antibacteriële structuur van de wollen vezels wordt de vorming van nare geuren tegengegaan, wat het vaak wisselen van kleding overbodig maakt.

Voordelen van merino wol
Merino wol staat voor een functionaliteit die vrijwel uniek is in de huidige wereld van textiel. Vooral bergbeklimmers profiteren van de voordelen van de functionele, natuurlijke vezels.

Geurneutraliserend
Wol heeft een antibacterieel effect, omdat het geen goede broedplaats is voor bacteriën die voor nare geuren zorgen. Dankzij de structuur van wol, kunnen bacteriën zich niet goed hechten en vermenigvuldigen. Als wol wordt gewassen, zorgen de H2O moleculen voor een snelle scheiding van de bacteriën, waardoor deze makkelijker verwijderd worden.

Vochtregulerend
Wollen vezels zijn hydrofiele vezels en daarom extreem functioneel: ze kunnen tot 35% van hun eigen gewicht in vocht opnemen, zonder nat aan te voelen. Het oppervlak van de vezel blijft droog, terwijl het vocht zich naar de kern verplaatst. Merino wol is tevens ademend, wat betekent dat het vocht kan opslaan. Terwijl het op het lichaam droogt, functioneert de wol als een airconditioning en houdt het het lichaam aangenaam koel in de hitte.

Temperatuurregulerend
Wollen vezels koelen in de zomer en verwarmen in de winter. Deze slimme regulering van de temperatuur is gebaseerd op twee principes: wollen vezels zijn van nature geperst, wat betekent dat ze lichaamswarmte in kleine luchtkamers kunnen opslaan. Deze lucht werkt als een isolerende laag, zowel in de zomer als in de winter, tegen warmte en kou. Het tweede principe is gebaseerd op verdampingskoeling. Wol kan veel vocht absorberen, zonder nat aan te voelen. In warme lucht droogt het vocht snel op, wat resulteert in een verfrissende verdampingskoeling.

Bescherming tegen UV-straling
Wol kan een deel van de schadelijke UV-straling absorberen en weghouden van de huid. De hoeveelheid wordt gemeten door UPF ratings (UV protection filter), wat laat zien hoeveel UV-straling wordt tegengehouden. Bijvoorbeeld: een nat t-shirt met UPF 10 laat nog steeds 10% UV-straling door tot de huid. Wol heeft een veel hogere rating. Ortovox shirts hebben een UPF tussen de 20 en 50+, afhankelijk van de dichtheid van het materiaal en de kleur. Donkere kleuren beschermen beter dan lichtere kleuren, fel rood en groen zijn het beste.

Zacht
Merino wol kriebelt niet! Bij 16.5 – 19 microns (één micron = éénduizendste van een millimeter) zijn de fijne wollen vezels zo dun dat ze ver beneden de menselijke prikkeldrempel liggen, die rond de 25 microns ligt. Speciale varianten, zoals Merino Supersoft en Merino Competition, zijn gemixt met andere vezels, zoals Lenzing Modal, gemaakt van beukenhouten celstoffen, of een klein percentage synthetische vezels.

Makkelijk te onderhouden
Ortovox gebruikt voor merino wol het 'Total Easy Care' proces. Dit betekent dat het kledingstuk eenvouding in de wasmachine gewassen kan worden, op het wolprogramma op 30 graden.

Duurzaam
Wol is natuurlijk 100% ecologisch en daarom ontzettend duurzaam. Afhankelijk van het ras worden merino schapen één of twee keer per jaar geschoren, dus ze krijgen automatisch een nieuwe vacht. Alles wat nodig is om deze natuurlijke vezels te laten groeien, is water, frisse lucht, zon en smaakvol gras.