Tasmanië: de ideale leefomgeving voor schapen

Het verhaal van Ortovox

De merino wol die Ortovox gebruikt komt van zeven boerderijen in Tasmanië. Hier is de lucht schoon, is het voedsel rijk aan voedingsstoffen en is het klimaat gematigd. In dit natuurlijke paradijs leggen Tasmaanse boeren zich volledig toe op het land en de schapen. De wol wordt vaak bestempeld als de beste merino wol ter wereld.

Wilde bergen en brede, heuvelachtige, grasachtige landschappen wisselen af met eucalyptus bomen, struikgewassen en weilanden: Tasmanië biedt een unieke leefomgeving voor schapen. Omringd door duizenden kilometers water en ver weg van de industrie, wonen 500.000 mensen en drie miljoen schapen samen in een gebied zo groot als Beieren. Hier leven de dieren in unieke afzondering en genieten ze van oneindig veel ruimte en voedsel dat rijk aan proteïnen is. Schapenherders, met gemiddeld 10.000 dieren, hebben zelden contact met mensen, ze wonen meestal onafhankelijk op hun weilanden.

Het merino schaap vindt zijn oorsprong in Noord-Afrika, waarna het in de Middeleeuwen naar Spanje werd gebracht, om vervolgens in Duitsland en de rest van de wereld terecht te komen. Op deze manier is het schaap met de fijnste wol van Europa naar Tasmanië gereisd, waar tegenwoordig het overgrote deel van de merino schapen leeft. Tasmaanse merino schapen hebben één simpele dagelijkse taak: het beste, sappigste gras eten, zichzelf fit en gezond houden en hun wol laten groeien. Merino schapen passen zich snel aan en kunnen goed omgaan met de wisselende weersomstandigheden in Tasmanië. Het is dus geen verrassing dat merino wol van de hoogste kwaliteit is.

Productie van wol
Tijdens de productie zijn gecoördineerde processen samengevlochten tot de schapenwol een kwalitatief hoogwaardig Ortovox product is. De schapen worden geschoren door professionele Tasmaanse boerderijen. Als de wol eenmaal in balen is verpakt, wordt het vanuit Tasmanië naar Azië of Europa vervoerd, afhankelijk van de productgroep. Bij het bereiken van de eindbestemming wordt de wol gewassen, gekamd en voorbereid. Hier worden korte vezels eruit gekamd, om ervoor te zorgen dat alleen lange, robuuste vezels overblijven. De lange wollen vezels worden overgebracht naar een spinnewiel, waar het garen wordt geproduceerd. Het speciale spinproces zorgt ervoor dat het garen mooi en gelijk is en niet afbreekt in een later stadium.

Productie in de EU
Europa is het hart van de wolproductie bij Ortovox. Meer dan de helft van de Ortovox producten met schapenwol wordt in Europa gemaakt. Deze geografische nabijheid bij toeleveranciers verbetert de kwaliteit, flexibiliteit en coördinatie. Een andere reden voor de productie in Europa is de mate van specialisatie: als Ortovox complexe materialen ontwikkelt en verwerkt, willen ze zo vaak mogelijk bij de productie aanwezig zijn. Binnen Europa is de fysieke aanwezigheid bij toeleveranciers makkelijker en zijn communicatiekanalen opener. In de toekomst zullen de productie activiteiten in Europa alleen maar intensiever worden.