Digitaal trainingsplatform voor bergbeklimmers

Ortovox Safety Academy Lab Ice

Het is een van de meest veeleisende, maar ook meteen een van de meest fascinerende disciplines uit de bergsport: het vooruitzicht om je voort te bewegen in het overweldigende landschap van drie- en vierduizenders kan erg aantrekkelijk zijn. Het wisselende terrein kan echter ook behoorlijk veeleisend zijn. Voor tochten in het hooggebergte heb je conditie en kracht nodig. Maar, misschien nog wel belangrijker, je hebt kennis en vaardigheden over het terrein, je materiaal en beschermings- en reddingstechnieken nodig. In nauwe samenwerking met het Verband deutscher Berg- und Skifüher (VDBS, de Duitse bond voor berg- en skigidsen) en haar ontelbare professionele berggidsen en atleten, presenteert Ortovox het Safety Academy Lab Ice. Een interactief, multimedia trainingsplatform, ontwikkeld als onderdeel van de Safety Academy. In 18 video tutorials en drie uitgebreide educatieve modules worden alle veiligheidsaspecten voor hoog alpine touring juist en duidelijk uitgelegd.

Hoog alpine touring materiaal en knooptechnieken
Een hoog alpine tour in gemengd terrein, inclusief sneeuw, ijs en rotsen, heeft meer voorbereiding, planning en kennis nodig dan een normale alpine tour. In het eerste hoofdstuk krijg je duidelijke, informatieve introducties en trainingen op het gebied van materiaal en basis knooptechnieken. Daarnaast biedt hoofdstuk verschillende tips, zowel voor beginners als voor gevorderden.

Touwteam en basic looptechnieken
Het tweede hoofdstuk bevat essentiële kennis op het gebied van hoog alpine touring: hoe vorm je een touwteam? Hoe gebruik je materiaal? Hoe verbeter je je beschermings- en looptechnieken? Hoe sluit je aan bij een touwteam en welke afstand moet je houden? Hoe beweeg je veilig door sneeuw en ijs? Je vindt het allemaal in dit hoofdstuk.

Beschermings- en reddingstechnieken
Tijdens een hoog alpine tour moet je in staat zijn om een stevig anker op te zetten, aangepast aan het terrein en de situatie. Dit kan vooral een uitdaging zijn in sneeuw en ijs. Het derde hoofdstuk vertelt wanneer en hoe t-slot ankers, heupzekeringen, ijsschroeven en V-threads gebruikt worden. Er wordt ook uitgebreid ingegaan op reddingstechnieken voor reddingen uit gletsjerspleten: zelfredding, pulley en team pull.

De experts
Veiligheidsexperts Chris Semmel en Walter Würtl zijn de gezichten achter het Safety Academy Lab Ice. Chris Semmel is een gecertificeerd berg- en skigids en een expert op het gebied van berg-, klim- en lawineongevallen. Hij heeft tien jaar aan het hoofd gestaan van het safety research team van de DAV (Duitse Alpen Vereniging), is lid van het DAV bergbeklim en sportklim trainingsteam en zit ook in het VDBS trainingsteam. Ook Walter Würtl is een gecertificeerd berg- en skigids en een expert op het gebied van alpine- en lawineongevallen. Als alpine wetenschapper is hij ook redacteur van het Bergundsteigen magazine.

Het Ortovox Safety Academy Lab Ice is te vinden via de link onderaan dit bericht.