Dalbello brengt innovatie op ski touring markt

Nieuwe, revolutionaire Quantum serie

Met de nieuwe Quantum serie begeeft het Italiaanse Dalbello zich voor het eerst in het klassieke touring segment. Een revolutionair design, een indrukwekkend laag gewicht en high tech features, de belangrijkste kenmerken van de drie Quantum modellen. Met deze nieuwe serie is Dalbello erin geslaagd om de karakteristieken van een op klimmen georiënteerde skischoen te combineren met die van een downhill touring skischoen.

De gloednieuwe gelijmde constructie van de shell is dé kenmerkende technologie van de Quantum collectie, de eerste touring skischoen van Dalbello. Deze technologie zorgt voor een geheel nieuw level van comfort in dit segment. Ondanks het lage gewicht, zorgt het ook voor een downhill performance zonder compromissen. Bij het ontwerpen van de Quantum modellen zijn de ontwikkelaars en engineers een nieuwe weg ingeslagen. 'Met de Dalbello Quantum serie hebben we productontwikkeling en innovatief design op een compleet nieuwe manier benaderd', aldus Peter Cagliari, General Manager van Dalbello. 'Tourskiërs, van skiërs die hun skills willen verbeteren tot de agressieve skiërs, zullen tussen deze drie modellen het perfecte model vinden'.

Revolutionair design
Tot nu toe was het produceren van een touring skischoen die minder dan 1000 gram weegt, maar met een stijve shell, een comfortabele liner en een voetplaat over de hele lengte, een uitdaging. Dalbello heeft met de compleet nieuwe Bonded Shell constructie, die voor het eerst wordt gebruikt in de Quantum serie, de oplossing gevonden. Bij deze nieuwe constructie is de shell over de lengte in tweeën gedeeld, die door infrarood lassen zijn samengevoegd. Elk onderdeel kan veel meer vorm hebben dan wanneer het één stuk zou zijn. Eenmaal samengevoegd bieden de nieuwe Quantum modellen een betere pasvorm dan traditionele ultralichte shells kunnen bieden. Bij elk model is polyamide het basismateriaal voor de shell. De shell is tevens voorzien van glasvezel, terwijl bij de Quantum Asolo en de Quantum Asolo Factory, het paradepaardje van de collectie, carbonvezel wordt gebruikt. De combinatie van het materiaal en het design uit twee delen maakt de skischoen merkbaar lichter, maar tevens stijver. Dit zorgt niet alleen voor een soepele klim, maar ook een directe krachtoverdracht en optimale performance tijdens de afdaling.

Naast de shell is ook de cuff opnieuw ontworpen. De Dual Link Cuff bestaat uit twee elementen die de liner aan de voor- en achterkant omsluiten, zonder te overlappen. De twee delen worden bij elkaar gehouden met een Dyneema SK78 + Black Technora touw, een extreem slijtvast touw dat veel gebruikt wordt in de zeilwereld. Het Ski & Hike mechanisme tussen de shell en de cuff is snel en makkelijk in het gebruik. Wanneer de voorste buckle wordt geopend, gaat het voorste deel van de cuff open, terwijl de achterkant van de cuff op z'n plaats blijft. Tijdens het skiën is het gehele cuff mechanisme gefixeerd, wat zorgt voor stabiliteit, flex en een dynamische en krachtige downhill performance. In hiking modus is het Ski & Hike mechanisme volledig losgekoppeld, waardoor beide delen van de cuff aan de voorkant volledig geopend zijn en aan de achterkant een bewegingsrange van 65 graden bieden. Tegelijkertijd wordt de voet in het onderste deel van de shell op z'n plek gehouden door het verfijnde Quick Lacing System (QLS). QLS is snel en makkelijk te gebruiken door de roterende knop die een gelijkmatige spanning op de veters brengt. Een kleine aanpassing is dus totaal geen probleem en elke skiër kan in een aantal seconden de schoen aanpassen, wat voor een perfecte pasvorm zorgt. Het laatste gedeelte van de veters loopt onder de shell en houdt de hiel op z'n plek.

Handige features
De extra lichte ID Touring liner wordt beschermd tegen slijten en vocht door een beenkap. Dankzij het ultralichte Ultralon materiaal kan de liner snel en makkelijk door warmte naar de voet gevormd worden, wat zorgt voor de best mogelijke pasvorm. De liner vult de buitenschaal volledig, zonder open ruimtes, dus er is geen sprake van wrijving en kracht die verloren gaat. De anatomisch gevormde voetplaat, die tussen de shell en de liner over de volledige lengte van de schoen loopt, zorgt voor extra comfort en een optimale krachtoverdracht.

Alle Quantum modellen zijn voorzien van een Vibram dual-density rocker zool. Directe krachtoverdracht en extra downhill performance worden mogelijk gemaakt door het stevige rubber aan de voor- en achterkant van de zool, waar deze in contact komt met de binding. Onder de voet bestaat de zool uit zachter rubber, wat de grip tijdens het lopen verbetert.