NL FR EN

Gearlimits test ORTOVOX

Op pad met de Avabag LiTRIC Tour

Elektronisch, lichtgewicht, intuïtief, betrouwbaar, duurzaam, flexibel en 100% in Beieren geproduceerd, dat zijn de Avabag LiTRIC lawinerugzakken van ORTOVOX. Het innovatieve airbagsysteem kan in ongeveer 25 minuten volledig worden opgeladen en de activering kan ontelbare keren getest worden, zonder kosten. Jeffrey van Gearlimits ging met de ORTOVOX Avabag LiTRIC Tour naar de top van de Bishorn, een 4151 meter hoge berg in het Zwitserse Wallis. Hieronder lees je alles over zijn ervaringen met deze lawinerugzak.

Eerst even wat over Gearlimits: Gearlimits is het no-nonsense outdoor platform voor iedereen met een actieve lifestyle en is geboren uit de liefde voor gear, reizen en outdoor. De website staat boordevol reviews, reistips en -verslagen en inspiratie.

Tijdens een tocht naar de Bishorn in Zwitserland ging Jeffrey van Gearlimits op pad met de Avabag LiTRIC Tour van ORTOVOX. ‘Wat ik naast de review van de ORTOVOX Avabag LiTRIC Tour lawinerugzak belangrijk vind om te vermelden, is dat een airbag/lawinerugzak, op geen enkele wijze een vervanging is voor kennis van sneeuw, weer, terrein, lawineberichten en de juiste handelingen in een noodsituatie. Een lawinerugzak zorgt er niet voor dat je helemaal niet bedolven raakt onder de sneeuw, hij zorgt er alleen voor dat de kans dat je geheel of heel diep begraven raakt veel kleiner wordt’, aldus Jeffrey. Zorg er dus voor dat je je onderdompelt in de basisbeginselen van de lawinekunde, voor je op pad gaat.

Jeffrey geeft aan dat je bij het kiezen van een lawinerugzak twee belangrijke keuzes moet maken: de grootte van de rugzak en of de cilinder van de airbag met perslucht of elektrisch wordt gevuld. Jeffrey: ‘Aangezien ik hoofdzakelijk in het hooggebergte tours maak, rond 4000 meter, was het voor mij belangrijk dat de tas minimaal 40 liter zou zijn. Zo kun je ook eventuele klimgear meenemen of een slaapzak. Het nadeel hiervan is wel dat je altijd een vrij forse rugzak met je meedraagt. De ORTOVOX Avabag LiTRIC Tour tackelt het bulk probleem op twee manieren. Allereerst is de rugzak door middel van vier straps makkelijk compact te krijgen. De tweede manier zit in de kern van het ontwerp’. Hoe dat zit?

Het ORTOVOX zip-on systeem
Van korte freeride sessies tot meerdaagse tourtochten, voor maximale veelzijdigheid heeft ORTOVOX een zip-on systeem ontworpen dat een flexibele combinatie van LiTRIC AVABAGS mogelijk maakt. De LiTRIC Base, bestaande uit een rugsysteem, schouderbanden, een heupband en een LiTRIC airbag, is verkrijgbaar in twee varianten, elk speciaal ontworpen voor het beoogde gebruik: Tour en Freeride. Elke variant is verkrijgbaar in twee ruglengtes, die dankzij een veilig sluitsysteem met de zip-on bags met dezelfde ruglengte gecombineerd kunnen worden.

In zijn review geeft Jeffrey aan dat een rugzak van 2,4 kilo normaal not done is, als alpinist wil je immers altijd lichter, lichter, lichter. Hij is echter aangenaam verrast door de ORTOVOX Avabag LiTRIC Tour: ‘Voor mij was dit sinds jaren dat ik een comfortabele tas heb gedragen. Het gewicht van de tas zelf voel je eigenlijk niet veel van. De brede heup- en schouderstraps en de nauwe aansluiting met de rug zorgen ervoor dat je ook met volle bepakking comfortabel kan touren en skiën’.

Conclusie Gearlimits
De ORTOVOX Avabag LiTRIC scoort goed in de review van Gearlimits. Op het gebied van features en prijs/kwaliteit krijgt de tas zelfs een 10! Comfort en bediening krijgen een 9 en duurzaamheid scoort een 8. De eindconclusie luidt als volgt: ‘De ORTOVOX Avabag LiTRIC Tour is een praktische, comfortabele lawinerugzak die voor veel verschillende soorten wintersporters inzetbaar is. Of je een dagje gaat freeriden of een meerdaagse hoogalpine tocht maakt, het kan allemaal’.

De volledige review van Gearlimits kun je via de link onderaan dit bericht lezen.

ORTOVOX review Avabag LiTRIC Tour