Een nieuwe mijlpaal voor ORTOVOX

De AVABAG LiTRIC collectie

In het winterseizoen van 23/24 zal ORTOVOX zijn positie als toonaangevend expert op het gebied van bergsportveiligheid versterken met een nieuwe mijlpaal. In samenwerking met het Canadese merk Arc'teryx heeft het Zuid-Duitse bedrijf een airbagsysteem voor lawine-rugzakken ontwikkeld dat nieuwe normen stelt: LiTRIC is elektronisch, lichtgewicht, intuïtief, betrouwbaar, duurzaam, flexibel en 100% geproduceerd in Beieren, Zuid-Duitsland. De AVABAG LiTRIC-serie van ORTOVOX omvat specifieke TOURING- en FREERIDE-modellen die kunnen worden gecombineerd met de LiTRIC BASIS middels het modulaire ZIP-ON systeem.

Elektronisch = geen patronen
Het systeem kan volledig worden opgeladen in ongeveer 25 minuten via USB-C en activering kan kosteloos een willekeurig aantal keren worden getest. Het ontbreken van een patroon betekent: meer ruimte, geen weging nodig, geen afvoer van patronen en geen reisbeperkingen.

Lichtgewicht
Met slechts 1.100 gram is LiTRIC een van de lichtste airbagsystemen op de markt - dankzij het slimme ontwerp, ultralichte airbag en supercondensatoren in plaats van patronen.

Gebruiksvriendelijk
LiTRIC AVABAGS zijn uiterst eenvoudig te gebruiken: Een LED-display op de rugzak toont het laadniveau van het systeem; de beenlus is via een karabijnhaak bevestigd aan een extra lus; de ergonomisch verstelbare activeringshendel met Bowden-kabel beschermt tegen onbedoelde activering door middel van een eenvoudige draai van 180°; de 150 liter airbag is gemaakt van een tweelaags materiaal dat gemakkelijk kan worden opgeborgen in het airbagvak; een nieuw sluitsysteem voorkomt dat het airbagvak barst, ongeacht hoe vol de rugzak is.

Betrouwbaar en duurzaam
Het LiTRIC-systeem is TÜV-gecertificeerd, kan meerdere keren worden geactiveerd en één lading is voldoende voor minstens twee activaties. De gebruikstijd wanneer ingeschakeld is ongeveer 60 uur (30 dagen in uitgeschakelde stand), wat meerdaagse tochten mogelijk maakt zonder dat opladen nodig is. De combinatie van supercondensatoren en een uiterst koudebestendige, lichtgewicht 25g lithium-ionbatterij garandeert veilige, hulpbron-efficiënte werking. En een radiale hoogwaardige compressor met axiale diffuser vult de airbag in vier seconden.

De AVABAG LiTRIC- serie
De TOURING MODELLEN (40, 30, 36S en 28S) zijn perfect ontworpen voor skitochten: zeer comfortabel, gemaakt van lichtgewicht maar toch robuuste materialen, en voorzien van een omtrekrits, ijsbijlhouder, en bevestigingspunten voor ski's, splitboards en touwen. De basis is ook compatibel met de FREERIDE ZIP-ON systeem.
Dankzij het lichaamsaansluitende COMFORT BACK SYSTEM biedt de FREERIDER (28, 18, 26S en 16S) een uitstekende pasvorm en bewegingsvrijheid. Kenmerken zijn onder andere bevestigingspunten voor ski's, snowboards en ijsbijlen, evenals een helmhouder en snelle toegang tot het hoofdcompartiment. De basis is ook compatibel met de TOURING ZIP-ON systeem.
De collectie omvat ook de AVABAG LiTRIC Zero 27, die slechts 1.970 gram weegt! De focus ligt op het essentiële: minimaal gewicht, maximale veiligheid. En het biedt niet alleen voldoende inpakruimte, maar heeft ook alle belangrijke functies zoals compatibiliteit met hydratatiesystemen en bevestigingsopties voor ski's, ijsbijlen en stokken. De Zero 27 is niet compatibel met het ZIP-ON systeem.

Het ORTOVOX ZIP-ON systeem
Voor maximale veelzijdigheid - van korte freeride-sessies tot meerdaagse tochten - heeft ORTOVOX een rits-systeem gecreëerd waarmee flexibele combinaties van LiTRIC Avabags mogelijk zijn. De LiTRIC BASIS - bestaande uit een rugsysteem, schouderbanden, heupgordel en LiTRIC airbag - is verkrijgbaar in twee varianten, elk speciaal ontworpen voor hun beoogde gebruik: de TOUR en de FREERIDE. Ze zijn elk verkrijgbaar in twee ruglengtes en kunnen worden gecombineerd met alle vier de ritszakken van dezelfde ruglengte met behulp van een veilig vergrendelingssysteem.
De veelzijdige TOUR BASIS is zeer comfortabel voor lange beklimmingen en combineert licht gewicht met uitstekende stabiliteit. Dankzij de CLASP-rugtechnologie - een brede, flexibele heupgordel en zachte schouderbanden - zit de FREERIDE BASIS uiterst veilig terwijl het volledige bewegingsvrijheid biedt. Het is compatibel met de CLASP-rugbeschermer.