NL FR EN

ORTOVOX neemt afscheid van PET recycling

Het merk kiest graag de moeilijkere weg en accepteert de daarmee gepaard gaande uitdagingen

‘We nemen afscheid van PET recycling’, een boodschap die ORTOVOX onlangs online heeft gezet. Over dit statement zegt het Duitse merk het volgende: ‘Begrijp ons niet verkeerd, PET recycling is op zichzelf niet slecht, integendeel. Voor veel bedrijven is PET recycling de enige duurzaamheidsstrategie voor het maken van synthetische stoffen. Deels begrijpelijk, aangezien dit grondig is onderzocht en meestal positieve associaties heeft voor consumenten’. PET recycling brengt echter ook problemen met zich mee. Welke? Hieronder vertellen we je er meer over.

Volgens ORTOVOX is het recyclen van PET flessen niet alleen maar positief, maar brengt het ook problemen met zich mee. Flessen die zijn omgezet in kleding kunnen niet meer worden teruggebracht tot flessen. Daarnaast zijn er twee verschillende recyclingroutes: wanneer de kledingsector zich mengt met de drankindustrie ontstaat er een onevenwicht, waardoor sommige bedrijven hun doelen niet kunnen halen.

ORTOVOX heeft het tot haar missie gemaakt om methoden en benaderingen te ontwikkelen om de levenscyclus van textiel rond te maken en te investeren in textiel-naar-textiel recycling. Om deze reden is het merk niet van plan om over te schakelen op gerecycled polyester voor haar producten. ORTOVOX gelooft juist dat flessen tot nieuwe flessen moeten worden gemaakt en kleding tot nieuwe kleding. Het materiaalteam van het merk neemt actief deel aan verschillende werkgroepen en werkt samen met diverse organisaties om intensief en progressief te werken aan textiel-naar-textiel recycling. ORTOVOX is er namelijk van overtuigd dat alleen door samenwerking iets veranderd kan worden.

Om haar boodschap kracht bij te zetten, heeft ORTOVOX een aantal feiten op een rijtje gezet:

Feit 1: PET recycling – een gebruikelijke manier
Voor 85% van de fabrikanten is PET recycling de enige duurzaamheidsstrategie voor het maken van synthetische stoffen.
Feit 2: Het probleem met PET recycling
Flessen die zijn gerecycled in kleding kunnen niet meer worden teruggebracht tot flessen en er ontstaat een onbalans als de recyclingroute van de kledingsector zich mengt in die van de drankindustrie.
Feit 3: Geen PET recycling meer
We hebben geen plannen om over te stappen op gerecycled polyester voor de collectie voor zomer 2024 en verder.
Feit 4: Overstap naar materialen met een lagere uitstoot
We hebben het onze missie gemaakt om methoden en benaderingen te ontwikkelen om de textiel levenscyclus rond te maken: we investeren in textiel-naar-textiel recycling. Van flessen moeten nieuwe flessen gemaakt worden en van kleding moet nieuwe kleding gemaakt worden.
Feit 5: Vooruitgang door samenwerking
We werken samen met organisaties zoals Accelerating Circularity om onze krachten te bundelen.
Feit 6: De toekomst
We willen verantwoordelijkheid nemen en pioniers zijn in het hergebruiken van producten die wij en de kledingindustrie zelf in omloop brengen.

Wil je meer weten over de inspanningen en acties van ORTOVOX met betrekking tot het bevorderen van duurzaamheid? Lees dan via de link onderaan dit bericht het laatste Planet Report.

ORTOVOX Planet Report 2023