NL FR EN

Innovatieve trekkingstok gemaakt van hennep

ISPO Award 2023

LEKI, de toonaangevende specialist in kwalitatief hoogwaardige ski-, trekking- en trailrunningstokken én handschoenen, heeft een baanbrekende stap gezet door wandelstokken te produceren van hennep, een hernieuwbaar grondmateriaal. Hoewel het in eerste instantie misschien vreemd klinkt, heeft LEKI met succes de mogelijkheid gecreëerd om hennep te gebruiken als alternatief voor traditionele productiematerialen zoals aluminium en carbon.

LEKI werkt al jaren nauw samen met het Duitse Instituut voor Textiel- en Vezelonderzoek, wat heeft geleid tot het idee om op een dag een stok te produceren van het hernieuwbare grondmateriaal hennep. Op dit moment is de stok nog iets zwaarder dan die van carbon of aluminium, maar hennep biedt uitstekende eigenschappen die outdoorliefhebbers ten goede komen.

Daarnaast heeft LEKI zich ingezet om nauw samen te werken met hennepkwekers, waaronder een lokale boer op de Schwäbische Alb, die slechts zes kilometer verwijderd is van het hoofdkantoor van LEKI in Kirchheim. De hennepzaden worden in april geplant en in september geoogst, waarna de handgemaakte hennepstelen worden vervaardigd door een partner in Innsbruck. De hennepvezels worden met de hand gevormd en uitgelijnd met behulp van een biologisch hars. Het uiteindelijke assemblageproces van de baanbrekende Hemp One Vario stokken vindt plaats in de productiefaciliteit van LEKI in Tachov, Tsjechië.

CEO Matthias Hatt benadrukt het duurzame karakter van de Hemp One Vario stokken: "Naar onze mening is de Hemp One Vario momenteel de meest duurzame trekkingstok die wereldwijd verkrijgbaar is. Het is de eerste stok die consequent streeft naar het gebruik van biologische materialen ter vervanging van aluminium, carbon, plastic en polyester."

Het "Hemp" project van LEKI is onderdeel van de bredere en langetermijnvisie op het gebied van duurzaamheid. Door intensief basisonderzoek streeft LEKI ernaar om duurzame technologieën te ontwikkelen, met name op het gebied van hardwaren zoals wandelstokken, ski's en helmen. De traditionele constructie van dergelijke producten vormt een uitdaging op het gebied van duurzaamheid vanwege de gebruikte materialen en composieten.

LEKI blijft zich inzetten voor innovatie en duurzaamheid in de buitensportindustrie, waarbij het "Hemp" project een opvallend voorbeeld is van voortdurende inspanningen om de impact op het milieu te verminderen.

De Hemp One Vario heeft zelfs al de ISPO Award van 2023 gewonnen! "LEKI slaat een spannend nieuw pad in met de Hemp One Vario. De consistente duurzame benadering, waarbij gebruik wordt gemaakt van regionaal hernieuwbare grondstoffen, kan worden omschreven als een vlaggenschipproject. Dergelijke innovaties verrijken de outdoor markt op weg naar een hulpbron-efficiënte en duurzamere toekomst”, aldus de ISPO Award Jury.

De LEKI Hemp One Vario is vanaf SS24 verkrijgbaar.