Carbon footprint ORTLIEB producten in beeld

Hoe lang moet jij fietsen om de carbon footprint van jouw ORTLIEB tas te compenseren?

In lijn met het principe ‘emissies vermijden in plaats van compenseren’ en de bijbehorende acties, geeft ORTLIEB nu voor al haar bijna 400 producten de carbon footprint weer. Deze informatie laat de emissie zien die wordt gegenereerd vanaf de bron van de grondstof tot aan de productie van het daadwerkelijke product. Op de website van ORTLIEB kun je nu precies zien hoeveel kilometer je met de fiets in plaats van met de auto moet afleggen om de carbon footprint van een product te compenseren. Alle waarden zijn zelfs geïntegreerd in het ERP systeem van ORTLIEB, zodat de carbon footprint telkens real-time berekend kan worden. Hieronder vertellen we je alles over dit mooie, nieuwe initiatief!

ORTLIEB, dat in Heilsbronn in het noorden van Beieren gevestigd is, haalt al meer dan 70% van haar materialen uit Duitsland. Toch zijn er vele jaren van intensief werk besteed aan het volledig en gedetailleerd bepalen van alle emissies van elk afzonderlijk product. CEO Martin Esslinger legt uit: ‘ORTLIEB staat voor duurzame, repareerbare producten die in Duitsland worden gemaakt. Toch willen we nog meer bijdragen aan het verminderen van klimaatverandering. Om dit te kunnen doen, is het essentieel om te bepalen waar we welke specifieke CO2e emissies genereren, zodat we deze nog verder kunnen verminderen. Dankzij onze lokale toeleveringsketens kunnen we de meeste werkelijke waarden voor onze grondstofonderdelen kwantificeren. Bovendien stelt dit ons ook in staat om aan onze klanten de impact van een specifiek product van ons te laten zien’.

De CEO vervolgt: ‘Onze huidige CSR manager Max Griesser heeft een van onze producten geëvalueerd, als onderdeel van zijn master. Vervolgens hebben we dit project met hem voortgezet en uitgebreid naar al onze producten. Dankzij de productie op onze locatie en de hoge productiediepte konden we de werkelijke waarden bepalen in plaats van alleen ruwe cijfers uit een database te gebruiken’.

Het feit dat de carbon footprint van een product nu transparant wordt gecommuniceerd, betekent dat ORTLIEB met succes één subdoelstelling van haar CSR strategie heeft behaald. Externe controle van de berekeningen wordt door de gerenommeerde organisatie myclimate uitgevoerd.

Martin Esslinger legt uit welke ontwikkelingen nog gaan komen: ‘We willen op een authentieke en eerlijke manier rapporteren over onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid, omdat klimaatbescherming alleen kan slagen als de onderliggende intenties serieus zijn en de maatregelen transparant worden uitgevoerd. Andere belangrijke punten zijn het publiceren van de ecologische beoordeling voor alle producten en het verhogen van het aandeel elektriciteit dat we zelf opwekken van het huidige niveau van 2/3 naar 100%. Beide doelstellingen moeten in 2025 worden afgerond. Tegen het einde van het decennium moet de carbon footprint nul zijn en streven we ernaar om meer regeneratieve energie te produceren dan we nodig hebben’. Een goed streven van ORTLIEB!

Lees meer over duurzaamheid bij ORTLIEB op de website of bekijk de ORTLIEB True Story video. Beide links kun je onderaan dit bericht vinden.

Video: ORTLIEB True Story