NL FR EN

Gedeelde liefde voor de natuur

Duurzaamheid en het behoud van hulpbronnen staan centraal bij Marker

Alle wintersporters hebben een gemeenschappelijke liefde: de natuur. Tegelijkertijd heeft de wintersport meer te lijden onder de toenemende vervuiling van natuur en milieu dan welke andere sport dan ook. Daarom zijn duurzaamheid en het behoud van hulpbronnen belangrijke thema’s bij Marker. Wat Marker hiermee doet, lees je hieronder.

Marker is in 1952 in Garmisch-Partenkirchen opgericht door Hannes Marker, de uitvinder van de eerste veiligheidsskibinding, en staat sinds die tijd voor veiligheid en innovatie op het gebied van skiën. Tegenwoordig is het hoofdkantoor van Marker gevestigd in Penzberg in Beieren. Als hoofdrolspeler in de wintersportsector is het merk zich bewust van de verantwoordelijkheid om duurzaam te werk te gaan. Marker streeft er daarom naar om tijdens de verschillende productiefasen zoveel mogelijk hulpbronnen te sparen en is constant op zoek naar nieuwe manieren om dit nog beter te kunnen doen.

Grondstoffen en transport
De grondstoffen die Marker voor haar bindingen gebruikt, komen voor 100% uit de EER (Europese Economische Ruimte). Daarnaast eist het merk van haar leveranciers dat ze gecertificeerd zijn volgens de milieunorm 14001, dat ze relevante richtlijnen naleven en dat ze leveren in overeenstemming met de REACH verordening. Dit is de Europese verordening over de registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemische stoffen en wordt beschouwd als een van de strengste en modernste chemische wetten ter wereld. De centrale ligging van Markers productiefaciliteit in Tsjechië houdt de transportafstanden kort, wat voor minder uitstoot zorgt.

Bij de distributie van de producten gebruikt Marker als duurzame oplossing herbruikbare verpakkingen van hout, zonder folie. Waar kartonnen dozen niet kunnen worden vermeden, gebruikt het merk dozen die voor 75% van gerecyclede materialen gemaakt zijn. Het papier is FSC gecertificeerd, wat betekent dat het afkomstig is uit verantwoord bosbeheer.

Recycling
Van het door Marker gebruikte metaal, voornamelijk staal, wordt 100% centraal gerecycled in staalfabrieken. Het gerecyclede staal wordt vervolgens weer gebruikt in het productieproces. Daarnaast wordt verouderd plastic afval waar mogelijk door de leveranciers vermalen en hergebruikt in het productieproces. Kunststofafval dat niet direct in het productieproces opnieuw kan worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat de materiaaleigenschappen zijn veranderd, wordt op andere manieren gebruikt. Denk dan bijvoorbeeld aan componenten die minder stevigheid vereisen en verpakkingsmaterialen. Overgebleven hout dat niet voor de productie kan worden gebruikt, wordt ook gerecycled door het naar gespecialiseerde bedrijven te sturen voor de productie van energie.

Verminderen van prototypes
Marker gebruikt verschillende manieren om de productie van prototypes zoveel mogelijk te verminderen. Zo wordt de eindige-elementenmethode (FEM) gebruikt om berekeningen over de sterkte uit te voeren op basis van materiaaleigenschappen. Op deze manier kan de belastingslimiet van een materiaal getest worden, zonder een prototype te hoeven maken. Kinematica simulaties worden gebruikt om nieuwe producten in beweging en in onbekende systeemtoestanden te simuleren, zoals de release functie van een binding. Dit maakt het mogelijk om op een zuinige, duurzame manier bewegingsanalyses uit te voeren. Bij de productie van bindingen komt ook 3D printen kijken. Dit vermindert niet alleen het aantal gereedschappen dat vooraf moet worden vervaardigd, maar vermindert ook de hoeveelheid productieafval.

Zoals je hebt kunnen lezen doet Marker ontzettend veel op het gebied van duurzaamheid en het behoud van hulpbronnen. Kies je voor een product van Marker, dan kun je met een goed gevoel de piste op!