125 jaar deuter!

Een speciaal jubileum voor het Duitse merk: 125 jaar inspiratie uit de bergen

Van tenten voor bierfestivals naar de top van de Mount Everest. Bij het oprichten van zijn bedrijf in postzakken en beurstenten in 1898, had Hans Deuter niet kunnen denken dat het op een dag een van de meest invloedrijke en baanbrekende merken voor rugzakken en slaapzakken ter wereld zou zijn. De drijvende kracht achter dit alles is een passie voor de bergen en de inspiratie die hieruit voorkomt om de beste en meest duurzame producten voor bergliefhebbers te maken. In 2023 viert het Duitse merk een speciaal jubileum: 125 jaar deuter en 125 jaar inspiratie uit de bergen.

Als een pionier in de bergsportwereld en Europa’s grootste producent en expert op het gebied van rugzakken en slaapzakken, geeft deuter al sinds 1898 vorm aan de internationale outdoorwereld. Dat is dus al 125 jaar. En al net zo’n lange tijd maakt het bedrijf uit Gersthofen innovatieve, kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten. Het doel? Consumenten precies geven wat ze nodig hebben om optimaal van hun passie te genieten: een duurzame verpakking voor al hun onmisbare spullen. deuter hecht veel waarde aan het voldoen aan individuele behoeften en het constant aangaan van nieuwe uitdagingen.

deuter innovaties hebben de rugzakmarkt gevormd
En dus hebben ze in de loop der jaren talloze innovaties bedacht die een revolutie teweeg hebben gebracht in de rugzakmarkt. Voor de eerste beklimming van Nanga Parbat in 1953, selecteerde Herman Buhl juist dat materiaal waarop hij kon vertrouwen in de extreme condities en uitdagingen van de expeditie. Hij koos voor de deuter Tauern, een rugzak die in 1930 was ontwikkeld. In 1984 zagen we zonder twijfel de grootste revolutie: de Aircomfort. Het eerste rugsysteem met een mesh rugpand, wat ervoor zorgde dat de concurrenten van deuter begonnen te zweten. Waarom? Omdat het bergbeklimmers datzelfde ongemak bespaarde.

In 1990, toen Bike Transalp pionier Andi Heckmair een rugzak nodig had om mee te nemen tijdens zijn tocht door de Alpen, werkte hij samen met deuter om de eerste rugzak specifiek voor fietsers te ontwerpen. In 1996 ontwierp Bernd Kullmann voor zijn eigen dochter een prototype voor een kinderdrager. De deuter Kid Comfort maakte z’n naam waar en was de eerste TÜV/GS gecertificeerde kinderdrager, en bleef ook een behoorlijk lange tijd de enige. Het verzoek van Gerlinde Kaltenbrunner voor materiaal dat perfect bij haar lichaam zou passen, was het begin van de huidige SL modellen, die speciaal voor vrouwen zijn ontworpen.

De lijst met ontwikkelingen en innovaties is eindeloos, iets waar deuter met trots op kan terugkijken. Maar, zoals deuter CEO Robert Schieferle uitlegt: ‘Vandaag de dag gaat het niet om het opsommen van al onze prestaties. Het gaat om het vieren van onze gezamenlijke passie met onze winkeliers en klanten’.

<