LOWA leeft met en van de natuur

Milieu- en natuurbescherming bij de meest toonaangevende wandelschoenenproducent

LOWA gaat zorgvuldig om met hulpbronnen en waar mogelijk gaat het merk zelfs verder dan de wettelijke vereisten, om zo het milieu en de gezondheid van medewerkers en klanten te beschermen. De materialen en apparaten, die qua vorm en functie geschikt zijn voor speciale, soms zeer veeleisende gebruiksomstandigheden, moeten niet alleen duurzaam en robuust zijn, maar ook vriendelijk voor het milieu en de gezondheid. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het eindproduct, ook de productie moet plaatsvinden onder eerlijke en milieuvriendelijke omstandigheden. Op het gebied van duurzaam ondernemen heeft LOWA verschillende maatregelen genomen, waar je hieronder alles over kunt lezen.

Zonnepanelen
In de huidige tijd zijn energiebehoefte en energiebesparing onmisbare thema’s binnen een bedrijf. Het verbeteren van de energie efficiëntie en het verhogen van het aandeel van hernieuwbare energie zijn belangrijke doelstellingen van LOWA. Sinds 2015 is het grootste deel van de bedrijfsparkeerplaatsen overdekt met zonnepanelen en sinds 2018 zijn ook de daken van hal 1 en 2 voorzien van zonnepanelen. Op deze manier wordt ruim 25% van de jaarlijkse energiebehoefte van LOWA gedekt door zelfgeproduceerde zonne-energie. Voor de rest van het stroomverbruik streeft het merk naar 100% groene energie uit waterkracht.

Bedrijfsbussen
LOWA stelt op alle locaties bedrijfsbussen beschikbaar of financiert buslijnen om medewerkers naar het werk en weer thuis te brengen. In Jetzendorf, waar het hoofdkantoor van LOWA is gevestigd, vervangen zeven minibusjes van het bedrijf dagelijks meer dan 50 aparte auto’s tijdens het woon-werkverkeer, een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu. Daarnaast heeft LOWA op de locaties in Jetzendorf en Priel een elektrisch tankstation gerealiseerd dat overdag door bezoekers gebruikt kan worden.

Herbebossing van de Beierse bergbossen
Het creëren en herstellen van het waardevolle ecosysteem van de bossen, dat leefruimte biedt aan talrijke dieren en planten, staat centraal bij de herbebossing van LOWA. Bos slaat drinkwater op en filtert het, reinigt de lucht van schadelijke stoffen, voorkomt erosie, overstromingen, aardverschuivingen en lawines en levert voedsel en hernieuwbare hulpbronnen. Het LOWA team plant ieder jaar meer dan 500 nieuwe bomen.

Lidmaatschap EOCA
Bovenstaand herbebossingsproject maakt deel uit van het ‘2 Million Tree Project’ van de European Outdoor Conservation Association (EOCA), een non-profit organisatie van bedrijven uit de Europese outdoorsector. Als lid van deze organisatie ondersteunt LOWA de wereldwijde natuurbeschermingsprojecten van EOCA. Het idee achter deze organisatie is dat de outdoor sector in Europa wezenlijk bijdraagt aan het beschermen van de natuur in wilde gebieden en ecosystemen, allemaal voor de volgende generatie.

Gerecycled papier voor intern gebruik
Op kantoor probeert LOWA het papierverbruik zoveel mogelijk te beperken. Volledig papierloos werken is nog niet mogelijk, maar voor noodzakelijke afdrukken gebruikt het merk gerecycled papier met het Blaue Engel keurmerk. Dit papier wordt voor 100% van oud papier gemaakt.

Verzolen van LOWA schoenen
Alles wat waarde heeft kan gerepareerd worden. LOWA houdt hierbij de circulaire visie in gedachten: als een schoen nog goed te herstellen is, dan is het zonde om deze weg te gooien. Deze schoenen krijgen dus gewoon een nieuwe zool, zodat ze weer perfect in orde zijn voor het volgende avontuur.

100% Made in Europe
Om te kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen, ontwikkelt en produceert LOWA volledig in Europa. Daarbij gebruikt het merk ook nog eens enkel Europese grondstoffen. Dagelijks werken ruim 2250 medewerkers aan het ontwerpen en produceren van de beste schoenen. Omdat kwaliteit hoog in het vaandel staat, sluiten ze geen compromissen bij het uitkiezen van de materialen. Dat kan ook niet, want LOWA garandeert niet alleen een optimaal comfort, maar ook veiligheid en duurzaamheid.

Met de schoenen van LOWA geniet je op een duurzame manier van al het moois dat de natuur te bieden heeft. LOWA heeft een mooie, inspirerende video gemaakt over het onderwerp duurzaamheid, bekijk ‘m via de link onderaan dit bericht.

Video: LOWA duurzaamheid