NL FR EN

Alles over de fietsbroeken van GONSO

Aan het woord: Heike Schönemann, snijspecialist bij GONSO

Een fietsbroek is het belangrijkste contactpunt met de fiets, waardoor deze een grote rol speelt in het uren plezierig en zonder zorgen op het zadel zitten. Zadelpijn kan een serieus probleem zijn als je op de fiets zit. Het menselijk lichaam is simpelweg niet gemaakt om selectieve drukpunten, zoals zitten op een zadel, te verdragen. Als het lichaamsgewicht dan ook nog eens niet gelijkmatig wordt verdeeld over de ongevoelige delen van de zitbotten, kunnen beknelde zenuwen klachten veroorzaken. Het dragen van de juiste fietsbroek is dus ontzettend belangrijk. GONSO heeft een uitgebreide collectie fietsbroeken, zowel voor dames als voor heren. We hebben Heike Schönemann, snijspecialist bij GONSO, een aantal prangende vragen voorgelegd over de fietsbroeken van GONSO. Hieronder lees je er alles over!

Waarom worden fietsbroeken gezien als het meest complexe onderdeel van fietskleding?
‘Fietsbroeken zijn het meest complexe onderdeel van fietskleding, omdat ze moeten voldoen aan zoveel, soms contrasterende, eisen. Op het zadel worden ze blootgesteld aan enorme hoeveelheden centrische druk en tegelijkertijd worden ze onderworpen aan extra spanning vanwege de constante beweging. De zeem moet deze drukpunten op de best mogelijke manier compenseren en voor voldoende demping zorgen, maar niet ten koste van het comfort en het directe contact met het zadel. Over het algemeen moet een fietsbroek comfortabel zijn, genoeg bewegingsvrijheid bieden en perfect zitten in elke positie.

Dit vraagt om een perfecte pasvorm, die op zijn beurt in wezen het resultaat is van een nauwkeurig en slim gekozen naadontwerp en naaitechniek. De optimale plaatsing van de zo plat mogelijke naden vraagt om veel ervaring. Elk klein detail speelt een rol in of het eindproduct wel of niet comfortabel is. Daarom mogen de boorden van de broekspijpen niet knellen of opkrullen en mag de tailleband niet te strak zitten of juist wegglijden. Alles moet precies op z’n plek blijven. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met anatomische en genderspecifieke verschillen en met het ontelbare aantal individuele lichaamsvormen en maten.

Veel ervaring en kennis is nodig om met deze complexe uitdagingen om te kunnen gaan, vooral de bijzonder nauwgezette coördinatie van het perfecte samenspel tussen materialen, snits, naden en naaitechnieken.

GONSO pakt deze kwesties al decennia lang uitvoerig aan en investeert voortdurend in en werkt aan verdere verbeteringen. Het merk staat bekend om haar veelzijdige en innovatieve oplossingen en producten en heeft naam gemaakt als expert op het gebied van fietsbroeken’.

Waar moet je extra aandacht aan besteden bij het ontwikkelen van fietsbroeken?
‘Over het algemeen is het vooral belangrijk om de positie van alle belangrijke details goed te krijgen. De plaatsing van de naden, ook wel naadpatroon genoemd, zorgt ervoor dat de naden perfect passen en de ideale vorm hebben. Het is cruciaal dat dit naadpatroon strategisch wordt gekozen, op plaatsen waar het geen wrijving kan veroorzaken.

Daarnaast moet de zeem op precies de juiste plek geplaatst worden. De zeem mag niet te ver naar voren of te ver naar achteren worden geplaatst, dat zou juist tegenwerken en schuurplekken als gevolg van wrijving veroorzaken. Tot slot stemmen we onze materialen en snits af op het beoogde gebruik’.

Wat zorgt bij een klassieke, strak zittende fietsbroek voor de perfecte pasvorm?
‘Een fietsbroek mag niet kreuken en moet aanvoelen als een tweede huid om wrijving tegen te gaan. De snit, het naadpatroon, de naaitechniek en de gebruikte materialen zijn verantwoordelijk voor de perfecte vorm. Om ook op lange termijn een goede pasvorm te kunnen garanderen, moet het materiaal kwalitatief hoogwaardig, elastisch en maatvast zijn’.

Waarom zijn er verschillende soorten fietsbroeken?
‘Of het nu gaat om wielrenners, mountainbikers of toerfietsers, iedereen heeft andere behoeftes en wensen op het gebied van snit, pasvorm, features, materiaal en zeem. Het maakt ook verschil of iemand af en toe fietst of vaak en of het gaat om lange of korte afstanden.

Om een zo breed mogelijke doelgroep te bedienen, bieden we verschillende concepten aan. Ons SITIVO concept is geschikt voor verschillende zadelposities en biedt fietsers drie verschillende zemen en drie verschillende soorten broeken (tights, bib en shorts). Met onze nieuwe, innovatieve SQlab fietsbroek volgen we een compleet andere strategie. De zeem is veel dunner en steviger, absorbeert ongewenste schuifkrachten door het gebruik van medische TPE gel en biedt een meer direct contact. Deze fietsbroek is geschikt voor alle disciplines. Daarnaast is deze fietsbroek een ware probleemoplosser, omdat hij wrijving over het oppervlak vermindert.

Echter, veel hangt af van persoonlijk comfort en individuele behoeftes en wensen. Bij fietsbroeken zal er nooit een ‘one size fits all’ optie zijn. Daarom kunnen we aanbevelingen voor doelgroepen doen, maar om je ideale fietsbroek te vinden is het altijd het beste om verschillende modellen te proberen’.