Het Duitse merk GONSO staat bekend als dé fietsbroekenexpert, maar hoe zijn ze eigenlijk aan deze titel gekomen? We nemen je mee in de geschiedenis van GONSO. In 1926 vond Johannes Gonser een naaibedrijf in Onstmettingen in de Schwabische Alb, dat hij geleidelijk uitbreidde tot een textielfabriek. Toen zijn ambitieuze kleinzoon Hans Gonser het bedrijf overnam, veranderde hij al snel de bedrijfsnaam in GONSO: een combinatie van de familienaam en de locatie waar het bedrijf zich toen bevond. In de jaren ‘60 waagde Hans Gonser zich aan nieuwe bedrijfstakken en experimenteerde hij met sportkleding. Vanaf de jaren ’80 legde hij de focus op fietskleding en bracht een revolutie op deze markt teweeg. Hoe het verhaal van GONSO verder ging, lees je hieronder.
Hans Gonser was een van de pioniers die het nieuwe, innovatieve ‘Dunova’ garen uit Beieren gebruikte. Het gebruik van dit functioneel hoogwaardige garen werd als baanbrekend gezien in de wereld van fietsshirts en -broeken, aangezien deze producten meestal van wol en katoen werden gemaakt. De kennis die werd opgedaan met het experimenteren met de nieuwste functionele vezels gaf het merk een grote boost op het gebied van innovatie en een voordeel ten opzichte van concurrerende merken. De overtuigende functionele voordelen van de innovatieve materialen leidden tot een toename in de vraag. GONSO breidde het segment fietskleding consequent uit en ging door met het verrijken van de markt met verdere ontwikkelingen.
Een andere baanbrekende mijlpaal was GONSO’s eerste fietsbroek met geïntegreerde zeem, het resultaat van de ontevredenheid van Hans Gonser met de producten die destijds verkrijgbaar waren. Vanwege zijn sterke artrose kon gepassioneerd fietser Hans Gonser zijn trainingssessies alleen nog doen op een hometrainer. Deze sessies werden al snel een kwelling en het duurde niet lang voordat hij dezelfde kneuzingen had als professionele fietsers in die tijd. Zonder aarzeling gaf hij zijn medewerkers de uitdagende taak om een fietsbroek met ingenaaide zeem te ontwikkelen. Kort daarna was het eerste prototype een feit en waren de problemen opgelost. Al snel werd de zeem van synthetische materialen gemaakt, wat perfect functioneerde. Met deze innovatie heeft Hans Gonser de volledige fietsbroeken markt vormgegeven en wordt hij beschouwd als de uitvinder van de fietsbroek met synthetische zeem. Een uitvinding waar fietsers vandaag de dag nog volop van profiteren!