NL FR EN

Een kinderdrager met TÜV certificaat, hoe is deze ontstaan?

Geschiedenis van de deuter Kid Comfort kinderdragers

Samen met het hele gezin op pad, waarbij ook de allerkleinsten mee kunnen, hoe leuk is dat? Een kinderwagen is in de meeste gevallen niet handig, maar gelukkig heeft deuter daar wat op bedacht: de Kid Comfort kinderdragers. De geschiedenis van dit unieke product gaat ver terug naar de tijd toen Bernd Kullmann, voormalig directeur van deuter, zelf nog kleine kinderen had en samen met zijn vrouw actief aan bergbeklimmen deed. Wist je trouwens dat de Kid Comfort de enige kinderdrager met TÜV keurmerk is? Hieronder vertellen we je alles over dit innovatieve product.

In 1996 zag de deuter kinderdrager het levenslicht, maar de ontwikkeling hiervan begon al enige jaren daarvoor. Zoals zo vaak bij deuter producten, is ook de Kid Comfort ontstaan uit de behoeften en ervaringen van een medewerker. Naast een comfortabele kinderdrager, voor ouder én kind, moet de drager ook op en top veilig zijn. Op beide punten, comfort en veiligheid, was in de begintijd nog wat werk aan de winkel…

Dat vonden ook Bernd Kullmann, voormalig deuter directeur, en zijn collega in het bergbeklimmen en TÜV expert Volker Korn.De twee bergprofessionals en familievaders hebben samengewerkt om belangrijke criteria te ontwikkelen om de productveiligheid van kinderdragers te optimaliseren. Om de kleine vingertjes van het kind te beschermen, ontwikkelden Bernd en Volker een kunststof verbinding met afstandshouders. De extra geïntegreerde veiligheidsgordel is een bijzonder effectieve uitvinding van de twee, die ervoor zorgt dat het kind stevig in het zitje blijft zitten. Om ervoor te zorgen dat de kinderdrager zowel papa als mama goed past, hebben ze het VariQuick systeem geïntegreerd. Dit systeem werd enkele jaren daarvoor ontwikkeld voor deuter trekkingrugzakken en is vandaag de dag een vast onderdeel van verschillende producten.

Daarnaast hebben Bernd en Volker de veiligheidsinstructies opgesteld en een vervuilingsproef en een duurtest uitgevoerd. De duurtest met een houten dummy die mechanisch bewoog en waarmee opwaartse bewegingen werden gesimuleerd, zorgde voor een verbijsterend resultaat: na 75.000 wijzigingen in de belasting was de kinderdrager nog steeds volledig intact. Slechts een aantal kleine schuurplekken waren zichtbaar. Het prototype had de test met vlag en wimpel doorstaan! Als gevolg hiervan ontving de deuter Kid Comfort het TÜV keurmerk en daarmee was deuter het eerste merk ter wereld dat een op veiligheid geteste kinderdrager had.

Experts aan het woord
Om de kinderdrager optimaal aan ouder en kind aan te passen, heeft deuter de hulp van onafhankelijke experts ingeroepen. Het merk heeft kinderchirurg Dr. Micha Bahr gevraagd om de Kid Comfort te beoordelen. Voor Dr. Bahr geen onbekend terrein, aangezien zijn familie jarenlang een kinderdrager gebruikt heeft. 'Het was voor ons een belangrijker transportmiddel dan de kinderwagen', vertelt Mischa Bahr. 'De schommelende beweging herinnert kinderen aan de tijd in de baarmoeder en kalmeert ze'. Studies op het gebied van hersenonderzoek laten zien dat de schommelende, driedimensionale bewegingen tijdens het lopen het evenwichtsorgaan van baby's en peuters stimuleren. 'Dat is belangrijk voor de ontwikkeling. In de buitenlucht worden de interesses van kinderen van jongs af aan in goede banen geleid. Weg van het beeldscherm, de natuur in', zegt Dr. Bahr.

Na vele plezierige uitstapjes heeft de kinderchirurg een goede indruk van de kinderdragers. 'Het deuter draagsysteem biedt de ouders een zeer ergonomisch draagcomfort. Bovendien bieden de dragers een optimaal zitcomfort met een zeer goede veiligheid voor kinderen. Het zitje, het gordelsysteem om het kind vast te zetten en de instap voor het kind zijn de beste en veiligste die de markt op dit moment te bieden heeft'.

Voetsteunen, maar waarvoor dan?
Er viel echter ook iets te verbeteren. Dr Bahr had vanuit zijn eigen ervaring een aantal waardevolle suggesties. Toen zijn oudste dochter een jaar was, ging hij naar de Hochgrat. 'Maar na een uur schreeuwde ze zo hard, dat we haar niet konden kalmeren', herinnert hij zich. De reden: haar beentje was gevoelloos geworden. Om dit in de toekomst te vermijden, heeft deuter in hoogte verstelbare voetsteunen voor de nieuwe modellen gemaakt. Als de beentjes niet bungelen, worden de zenuwen niet samengedrukt: ze blijven langer warm en worden niet gevoelloos. Dankzij de flexibele voetsteunen kunnen kinderen vrij met de benen bewegen, wat ook de bloedsomloop bevordert. Met deze flexibele constructie heeft deuter een van de meest cruciale veiligheidsproblemen kunnen oplossen: met de nieuwe voetsteunen kunnen de kleintjes zichzelf niet zo hard omhoog duwen dat ze kunnen staan of de kinderdrager kunnen laten schommelen, dat zou namelijk gevaarlijk zijn.

Maar dat was alleen maar het begin: Dr Bahr deelde zijn suggesties en het team van vier productontwikkelaars ging aan de slag. Nu kan het zitje binnenin de drager eenvoudig in hoogte versteld worden. Het zitje wordt daarbij breder naarmate hij meer omhoog gaat, voor een op de leeftijd afgestemde zitpositie. De kinderchirurg is onder de indruk: 'Dat is een geniale oplossing. De hoek van het heupgewricht, en dus de stroom van bloedvaten en zenuwen, veranderen naarmate het kind groeit. Hoe kleiner het kind is, des te wijder moeten de benen uit elkaar staan als ze zitten'.

Met een deuter Kid Comfort kun je met het hele gezin veilig genieten van de mooie natuur!