De duurzame slaapzakken van deuter

Waar moet je opletten bij het kopen van donsproducten?

Het plukken van levende dieren is in Europa sinds 1999 verboden. Dit betekent dat het illegaal is om veren en dons van levende dieren te plukken. Meer dan 90% van 's werelds veren en dons wordt verkregen als bijproduct van het slachtproces. De dieren worden geslacht en vervolgens geplukt, meestal machinaal, voordat het vlees wordt verwerkt. Maar hoe zit het met de andere 10%? Tijdens de ruiperiode mogen de veren van de dieren worden ‘geoogst’. Helaas profiteren sommige boeren hier herhaaldelijk van, omdat veelvuldig ‘oogsten’ hun inkomen verhoogt.

Het is dus belangrijk om te controleren hoe de donsproducten die je koopt, zijn gemaakt. Ook de textielindustrie wordt zich steeds meer bewust van de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd als het gaat om dierlijke producten zoals veren, dons of wol. Veel bedrijven, zoals deuter, werken daarom samen met initiatieven om ervoor te zorgen dat dierenwelzijnsnormen worden nageleefd.

deuter dons draagt bijvoorbeeld de Responsible Down Standard (RDS) -certificering die garandeert dat er:

- Geen dwangvoeding of levend plukken van gevogelte plaatsvindt (ganzen, eenden etc.)
- Dierenwelzijn is in overeenstemming met de ‘vijf vrijheden’ van de EU voor vee (vrij zijn van honger en dorst; vrij zijn van ongemak; vrij zijn van pijn, letsel en ziekte; vrijheid om normaal gedrag te uiten en vrijheid van angst en leed)
- Volledige transparantie in de hele supply chain met een ingebouwd traceer-systeem

Wat betekent die volledige transparantie en en traceerbaarheid? RDS behandelt de hele supply chain, waardoor je goed kan monitoren dat de dieren goed worden behandeld van boerderij tot textielfabriek. Zo zijn er jaarlijks beoordelingen en certificeringen op de gecertificeerde gebouwen - van boerderijen en slachthuizen (dierenwelzijn) tot aan donsproducenten en textielfabrikanten (traceerbaarheid). Deze traceerbaarheid van producten wordt ook nog eens geverifieerd door middel van transactiecertificaten met behulp van de Content Claim Standard-tool.

Sinds juni 2015 gebruikt deuter alleen RDS-gecertificeerd dons en veren in haar donzen en synthetische slaapzakken. De RDS-certificering garandeert dat dieren niet onnodig lijden.

De deuter Astro Pro is een goed voorbeeld van een duurzame slaapzak: deze lichtgewicht donzen slaapzak is een bluesign®-product, vervaardigd volgens strikte milieu- en sociale normen en met een minimale impact op mens of planeet - zodat je kunt genieten van een goede nachtrust met een zuiver geweten.

<