NL FR EN

Voel de overwinning met arena Bishamon

Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman aan het woord

Speciaal voor het grootste sportevenement ter wereld lanceert arena de unieke en krachtige Bishamon collectie. Deze collectie is gebaseerd op een van de zeven goden van geluk in de Japanse folklore. Bishamon (of Bishamonten) is een gepantserde krijgersgod, een beschermgod die in de strijd beschermt en goddelijke gunst schenkt. Hij draagt een speer in de ene hand en in de andere hand symboliseert een pagode een goddelijke schatkamer, waarvan hij de inhoud beschermt en weggeeft. De Bishamon Collectie eert deze geest, viert de vechter die in iedereen schuilt en beschermt hen met arena's kenmerkende pantser, zodat ze op hun best kunnen zijn in het heetst van de strijd, of het nu in een wereldwijd bekend wedstrijdbad is of tijdens een trainingssessie in het plaatselijke zwembad. We vroegen topsporters Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman: 'wat is er nodig om de grote prijs te winnen?'. Lees snel verder voor de antwoorden!

Ranomi Kromowidjojo: 'Voor mij is de Olympische Spelen het mooiste evenement om aan mee te doen, het geeft me veel energie. Het is erg belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben, niet alleen tijdens de race, maar tijdens het gehele seizoen. Op het startblok is het meeste belangrijke voor mij dat ik mezelf sterk voel in mijn racepak. Als je er echt van houdt, zal het je zeker goede energie en positieve gedachten brengen. Om me voor te bereiden op dat moment, train ik mijn brein elke dag. Voor mij is het net zo belangrijk om mentaal fit te zijn als om dat fysiek te zijn. Mijn mentale skills heb ik van mijn ouders, die bruine en zwarte banden in karate hebben. Een krijger zijn is dus een deel van mezelf zijn.

'Soms geloof ik dat ik als krijger geboren ben, maar misschien zit wel in iedereen een krijger. Iedereen vecht zijn of haar persoonlijke strijd waar niemand wat van weet. Een echte krijger verliest nooit het zicht op het doel en zal de strijd met een heldere en open geest aangaan, of het nu fysiek, mentaal of spiritueel is. Mijn grootste talent is kalm blijven als anderen in paniek zijn en altijd het grote geheel in gedachten houden. Verlies nooit hoop, vooral niet in jezelf. Osu!'

Ferry Weertman: ‘Ik denk dat bij een race in open water veel eigenschappen van een krijger getest worden. Je moet scherp en op je hoede zijn, er kan elk moment iemand ontsnappen. Je hebt moed nodig om te proberen om zelf te ontsnappen en je moet kalm en gedisciplineerd zijn om het plan dat je hebt te volgen. Je moet strategisch sterk zijn om te weten wie je concurrenten zijn en hoe hen te verslaan. En natuurlijk moet je in verbinding met jezelf staan. Een race van 10 kilometer duurt bijna twee uur, je moet niet al je energie verspillen in de eerste minuten’.

‘Om op je best te zijn, moet je zelfvertrouwen hebben en geloven in het plan dat je met je coach gemaakt hebt en in al het werk dat je erin hebt gestopt. Het is ook belangrijk om mentaal sterk te zijn. Henry Ford zei ooit: ‘Of je nu denkt dat je het kunt of denkt dat je het niet kunt, je hebt gelijk’. Het is zo belangrijk om in jezelf te geloven, omdat je meer kunt dan je denkt. Daarom geloof ik altijd in mezelf, zelfs in uitdagende tijden. Plus, ik heb altijd een kleine boeddha in mijn tas, dat geeft me vertrouwen’.