NL FR EN

Denk je aan ORTLIEB, dan denk je aan…?

...100% waterproof!

Een bewering die het bedrijf meer dan waarmaakt. Kwalitatief hoogwaardige materialen en gelaste naden zijn tot een waterkolom van 100.000 millimeter waterdicht. Maar, iets wat ook nog ontzettend belangrijk is om 100% waterdichtheid te kunnen garanderen: de sluiting. Alle ORTLIEB sluitingen worden uitvoerig in de praktijk getest. Wist je trouwens dat Hartmut Ortlieb de rolsluiting zelf heeft uitgevonden? Lees snel verder voor meer informatie over de kwaliteit en materialen van ORTLIEB producten.

Bij het kiezen van materialen voor ORTLIEB producten heeft het merk een dubbele verantwoordelijkheid: de beste kwaliteit voor een lange levensduur, zonder compromissen. Echter, de gebruikte materialen moeten ook milieuvriendelijk zijn. Deze uitdaging zorgt ervoor dat ORTLIEB constant op zoek is naar nieuwe oplossingen en verbeteringen.

Alle chemische substanties die door ORTLIEB worden gebruikt zijn goedgekeurd door het European Chemical Regulations REACH. De regulaties volgens REACH zorgen voor een hoge mate van veiligheid voor mens en milieu. Om het eenvoudig te zeggen: ORTLIEB producten zijn gemaakt van materialen die geen gezondheidsproblemen veroorzaken.

De basis voor de ORTLIEB waterproof kwaliteit zijn kwalitatief hoogwaardige materialen, ontworpen voor specifieke toepassingen. ORTLIEB gebruikt polyester, nylon en Cordura, met een enkel of dubbel laminaat. Met een enkel laminaat blijft de structuur van het textiel behouden, een dubbel laminaat zorgt voor de typische ‘dekzeil’ look. De gebruikte laminaten zijn thermoplastische synthetische coatings die 100% waterdichtheid garanderen, en dat van een veel hogere kwaliteit dan bij standaard coatings voor dekzeil of rugzakken.

Impregneren van materialen met een enkele coating aan de binnenkant
De materialen met een enkele coating hebben een coating aan de binnenkant en een duurzame behandeling tegen vuil en water aan de buitenkant. ORTLIEB producten met deze impregnatie zijn altijd vrij van PFOA (perfluorooctanoic acid). Momenteel is iets PFOA vrij als de waarde onder de meetbare waarde ligt. De materialen die ORTLIEB gebruikt zijn PFOA vrij, omdat deze substantie nadelig voor het milieu is. PFOA behoort tot de groep van perfluorinated chemicals (PFC). De enkele gecoate materialen zijn geïmpregneerd met een PFC 6 formule, die het gebruik van PFOA vermijdt. PFC 6 heeft minder nadelen voor het milieu dan PFOA. ORTLIEB werkt eraan om PFC helemaal uit de producten te elimineren, maar op dit moment heeft het merk nog geen vervanging gevonden die dezelfde prestaties levert en beter is voor mens en milieu.

Zonder BPA (Bisphenol A)
Alle producten van ORTLIEB zijn vrij van BPA (Bisphenol A). Dit is een basis substantie voor het produceren van polycarbonaat, dat gebruikt wordt voor het maken van flessen en lunchboxen. Deze substantie wordt als schadelijk voor hormonen beschouwd. Kleine hoeveelheden beïnvloeden de hormoonbalans en zullen het groeiproces in cellen beïnvloeden.

Waarom bevatten ORTLIEB producten PVC en weekmakers?
PVC (polyvinylchloride) is een functioneel en duurzaam polymeer. Het wordt al jaren gebruikt voor diverse toepassingen, waaronder zakken voor bloed en dekzeilen voor vrachtwagens. Echter, PVC wordt als controversieel beschouwd als het aankomt op de aspecten voor het milieu en de gezondheid, onder andere door ftlaten en andere weekmakers die worden toegevoegd om het materiaal zachter te maken. Deze weekmakers hopen zich op in het milieu en zouden kanker kunnen veroorzaken. De discussie over algemene voor- en nadelen van PVC is welbekend. ORTLIEB gebruikt PVC laminaten, omdat PVC extreem functioneel is en het wordt beschouwd als een van de meest intensief onderzochte polymeren. Weekmakers om PVC zachter te maken zijn zelfs onderwerp van langdurige studies geweest. Toch ziet ORTLIEB ook de ecologische risico’s van gebruik en afvoer. Daarom wordt het PVC dat ORTLIEB gebruikt exclusief in Europa geproduceerd. De weekmakers worden in Duitsland geproduceerd. DINP en DIDP zijn de enige weekmakers (ftlaten) die ORTLIEB gebruikt.

Het doel is om een collectie te ontwikkelen die volledig vrij van ftlaten is. ORTLIEB wil gebruikmaken van alternatieve weekmakers, die beperkte impact op mens en milieu hebben, maar toch zorgen voor dezelfde productkwaliteit en levensduur. Het merk werkt hier hard aan!

Alternatieven voor PVC in ORTLIEB producten
De ORTLIEB collectie bevat diverse alternatieven voor PVC, waaronder de Plus fietstassen (cordura), de Urban collectie (cordura en katoen), de Free collectie (polyurethaan gecoat polyester) en de nylon tassen. Als je wilt, kun je dus kiezen voor een PVC vrije tas van ORTLIEB.

Vrij van PFC
PFC (per- en polyfluorinated compounds) is een groep chemicaliën die schadelijk is voor het milieu en onze gezondheid. Deze chemicaliën zitten in veel alledaagse producten, zoals keukenitems, pizzadozen, papier en ook in stoffen, zoals in regenjassen. Eenmaal in het milieu, verspreiden ze zich razendsnel. Wetenschappers hebben sporen van PFC gevonden in drinkwater, lucht en ijsberen. Schadelijke fluorkoolwaterstoffen worden extreem langzaam afgebroken, gedurende enkele honderden jaren, of zelfs helemaal niet. Omdat PFC schadelijk is voor het milieu én onze gezondheid, is het belangrijk om deze stoffen zo min mogelijk te gebruiken. Sinds 2020 gebruikt ORTLIEB alleen nog materialen die vrij zijn van PFC.

Met de tassen van ORTLIEB kun je dus met een gerust hart op pad!

Video: Ortlieb sluitingen